Groter marktaandeel voor Industrial Ethernet

Uit het jaarlijkse onderzoek van HMS Networks naar de industriŽle netwerkmarkt blijkt dat Industrial Ethernet zijn marktaandeel verder heeft vergroot tot 64% van de nieuw geÔnstalleerde nodes (59% vorig jaar), terwijl de veldbussen terugvallen tot 30% (35%). De toonaangevende netwerken EtherNet/IP en PROFINET staan met elk 17% op de eerste plaats. Draadloze technologieŽn blijven staan op een marktaandeel van 6%.

HMS Networks presenteert haar jaarlijkse analyse van de industriŽle netwerkmarkt, met de focus op nieuw geÔnstalleerde nodes binnen de fabrieksautomatisering wereldwijd. Als onafhankelijke leverancier van oplossingen voor industriŽle communicatie en het Industrial Internet of Things heeft HMS een helder inzicht in de industriŽle netwerkmarkt. De studie voor 2020 omvat geschatte marktaandelen voor veldbussen, industrieel Ethernet en Wireless. De geschatte groeicijfers zijn dit jaar niet meegenomen, omdat de unieke marktomstandigheden ten gevolge van de coronavirus-situatie niet zijn meegerekend.

In de studie concludeert HMS dat Industrial Ethernet marktaandeel van de veldbussen blijft afsnoepen. Industrial Ethernet is nu goed voor 64% van de wereldwijde markt van nieuw geÔnstalleerde nodes in de fabrieksautomatisering (vergeleken met 59% vorig jaar). EtherNet/IP en PROFINET delen de eerste plaats met elk een marktaandeel van 17%. EtherCAT blijft wereldwijd goed presteren met 7% en Modbus-TCP passeert met 5% net Ethernet POWERLINK met 4%.

HMS houdt rekening een terugval van de veldbus naar 30% van de nieuw geÔnstalleerde nodes (vergeleken met 35% vorig jaar). PROFIBUS is nog steeds nummer ťťn met 8%, voor het eerst minder dan 10% van de totale industriŽle netwerkmarkt. De nummers twee zijn Modbus-RTU met 5%, gevolgd door CC-Link met 4%.

"We verwachten dat de industriŽle netwerkmarkt de komende jaren gestaag zal groeien, maar vanwege de unieke corona-virussituatie die nu wereldwijd de bedrijfsomstandigheden beÔnvloed, hebben we ervoor gekozen om in onze 2020-analyse geen groeicijfers op te nemen, maar alleen marktaandelen", aldus Anders Hansson, Chief Marketing Officer bij HMS Networks. "Dus als we ons dit jaar alleen richten op marktaandelen, zien we dat Industrial Ethernet de industriŽle connectiviteit in fabrieken blijft aanjagen, aangevoerd door EtherNet/IP en PROFINET, met EtherCAT als derde." Hansson gaat verder: "PROFIBUS is nog steeds de grootste veldbus, maar heeft marktaandeel verloren als gevolg van de continue afname van veldbussen. Een andere interessante bevinding is dat Modbus het goed blijft doen - zowel wat betreft de veldbus Modbus RTU, als de op Ethernet gebaseerde Modbus-TCP, wat aangeeft dat fabrikanten niet afzien van het toepassen van goed werkende technologieŽn in hun nieuwe installaties, alleen maar omdat deze al een tijd op de markt zijn.Ē

Draadloze technologieŽn behouden een marktaandeel van 6%, waarbij WLAN nog steeds het meest populair is, gevolgd door Bluetooth. "Wireless behoudt zijn marktaandeel in een groeiende markt en dat is niet slecht, maar we verwachten dat het aandeel van Wireless in de loop van de tijd wel zal gaan groeien", vertelt Anders Hansson. "Met alle lopende activiteiten wereldwijd rond draadloze mobiele technologieŽn (bijv. privť LTE/5G-netwerken) als motor voor Ďnext-levelí slim produceren, zal de vraag naar draadloos verbonden apparaten en machines in toekomstige minder bekabelde en flexibele automatiseringsarchitecturen toenemen."

EtherNet/IP en PROFINET zijn leidend in Europa en het Midden-Oosten met PROFIBUS en EtherCAT als goede tweede. Andere populaire netwerken zijn Modbus (RTU/TCP) en Ethernet POWERLINK. De Amerikaanse markt wordt gedomineerd door EtherNet/IP, waarbij EtherCAT wat aan marktaandeel wint. PROFINET en EtherNet/IP zijn nummer ťťn in een gefragmenteerde Aziatische markt, gevolgd door PROFIBUS, EtherCAT, Modbus (RTU/TCP) en CC-Link/CC-Link IE Field.

Nieuwsbericht van HMS Industrial Networks, 10/06/2020


Feel free to share

Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)