Smart glasses

Augmented reality is een van de technologieŽn die steevast opduiken in omschrijvingen over hoe we gaan werken in de fabriek van de toekomst. Hoewel dit voor velen nog wat futuristisch klinkt, worden de eerste toepassingen vandaag al gerealiseerd. Centraal hierin staan smart glasses die een handenvrije en intuÔtieve interface bieden om data te raadplegen en te communiceren.

Smart glasses zijn brillen of headsets die het mogelijk maken om augmented reality toepassingen te realiseren. Augmented reality betekent dat er informatie wordt toegevoegd aan het gezichtsveld van de gebruiker.

In de meest letterlijke zin van de definitie moet die informatie aangepast zijn aan wat de gebruiker ziet. Zo zou er bijvoorbeeld een pijl getekend kunnen worden naar een object dat de gebruiker moet opnemen. Wanneer de gebruiker zijn hoofd dan draait, zal de pijl mee bewegen in het beeld zodat die het betreffende object blijft aanduiden.

In de praktijk wordt de term augmented reality ook vaak gebruikt voor toepassingen waarin die interactie ontbreekt. Het kan dan gaan over het tonen van werkinstructies, check lists, enz.

In het onderstaande overzicht onderscheiden zich twee types van smart glasses: see-through displays waarin informatie geprojecteerd wordt en displays waarin een beeld getoond wordt van wat een camera in de bril op dat moment ziet, waaraan dan informatie toegevoegd kan worden. In beide gevallen kijkt de gebruiker naar zijn omgeving, verrijkt met virtuele data en aanduidingen.

Als alternatief op smart glasses zijn er nog de wearable computers, zoals de HMT-1 in het overzicht hieronder. De gebruiker kijkt hierbij naar zijn omgeving of naar het display. Augmented reality is dan niet langer mogelijk, maar het systeem heeft wel alle voordelen van smart glasses inzake handenvrij werken.

Om handenvrij te kunnen werken - wat de voornaamste reden is voor het gebruik van smart glasses - zijn de toestellen typisch uitgerust met voice control.

Google

Glass Enterprise Edition

Glass EE (Enterprise Edition) is de opvolger van Google Glass en wordt in de markt gezet door The Moonshot Factory, een divisie van Google.
De slimme bril bevat voor ťťn oog een prisma waar de gebruiker door kan kijken en waarin tegelijk informatie geprojecteerd kan worden. Zo kan de gebruiker toegang krijgen tot instructievideos, checklists,...
Via partners wordt Glass EE ook voor veiligheidsbrillen aangeboden.
Epson

Moverio Pro BT-2000

Epson biedt met de Moverio Pro BT-2000 een industriŽle uitvoering van zijn binoculaire doorzichtige display. Voor een volwaardige Augmented Reality ervaring bevat de bril een 5MP stereocamera met driedimensionale dieptedetectie. Ander opvallend feature is de nauwkeurige positionering dankzij GPS en Bluetooth LE, gecombineerd met bakens.
Gebruikersinterfaces maken gebruik van spraakcommando's en het volgen van hoofdbewegingen en bewegingsbesturing.
realwear

HMT-1 wearable computer

De HMT-1 van realwear is een handsfree Android tablet in de vorm van een headset. Het toestel maakt gebruik van vier microfoons met geavanceerde algoritmes voor ruisonderdrukking om een vlotte en betrouwbare bediening via voice control mogelijk te maken. Naast de luidspreker is er ook een 3.5 mm audio jack voor toepassingen met gehoorbescherming.
De HMT-1Z1 is een intrinsiek veilige variant gecertificeerd voor gebruik in ATEX en IEC Ex zone 1.
Vuzix

Vuzix M300

De M300 is de slimme bril uit het gamma van Vuzix die gemaakt is voor professionele toepassingen in service, logistiek en assemblage. Het is een monoculaire toepassing met ťťn display in het gezichtsveld. Verder bevat de M300 een HD camera, microfoon, luidspreker, touch pad en enkele programmeerbare buttons.
Met VUZIX Basics Apps wordt een reeks standaard toepassingen aangeboden waarmee gebruikers snel aan de slag kunnen.
ODG

R-7 Smartglasses

De R-7 smartglasses van het Amerikaanse ODG zijn ontworpen voor industrieel gebruik. De bril bevat twee transparante displays waarmee 3D stereoscopische beelden gegenereerd kunnen worden. Dit maakt een volwaardige virtual reality ervaring mogelijk.
IndustriŽle toepassingen zijn telepresence, remote assistance en digitale checklists.
De R-7HL is een speciale uitvoering, gecertificeerd voor gebruik in extreme condities met hoge temperaturen, chemicaliŽn...
Microsoft

HoloLens 2

De nieuwe versie van Microsoft HoloLens heeft een breder gezichtsveld, meer rekenkracht en is wat praktischer in gebruik dan zijn voorganger. De bril komt met een hele reeks apps voor professionele toepassingen. De HoloLens genereert 3D hologrammen door beelden die met een laser gegenereerd worden via spiegels te projecteren op de binnenkant van de bril. Die hologrammen kunnen op zich staan of ingepast worden in de omgeving zoals gezien door de gebruiker.

© Productivity.be


Feel free to share