Carbon Capture

In de strijd tegen de klimaatopwarming worden heel wat initiatieven genomen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Afstappen van het gebruik van fossiele brandstoffen is daar een belangrijk onderdeel van, maar in klassieke energiecentrales en andere specifieke installaties zoals hoogovens wordt ook gewerkt aan het capteren van koolstofdioxide uit de emissies.

De technologieŽn die gebruikt kunnen worden om CO2 uit gasstromen te halen komen overeen met de methodes die opgesomd worden in ons artikel Direct Air Capture (DAC).

Bij DAC worden installaties gebouwd om CO2 uit omgevingslucht te halen. De Carbon Capture in dit artikel gaat over het capteren van de CO2 direct aan de bron. Dat is uiteraard veel efficiŽnter maar vraagt om technologieŽn die hogere concentraties aankan.

De meest belovende technologie in dit verband is het gebruik van metaal-organische kaders, waarvan het werkingsprincipe uitgelegd wordt in CO2 vangen aan de bron. Metaal-organische kaders zijn poreuze materialen met een groot oppervlak in verhouding tot het volume. Dat oppervlak is in staat om CO2 te adsorberen en heeft het bijkomend voordeel dat er relatief weinig energie nodig is voor latere regeneratie.

ExxonMobil kondigde in juli í20 in samenwerking met de Universiteit van CaliforniŽ in Berkeley een nieuwe ontwikkeling aan in metaal-organische kaders waarbij een oppervlak ter grootte van een voetbalveld gerealiseerd kan worden in een korrel van slechts ťťn gram (zie persbericht). Door het materiaal te gebruiken in filters is men er in een demonstratieproject in geslaagd om 90% van het CO2 in een typische industriŽle emissie te capteren.

© Productivity.be


Feel free to share