MIG lassen

MIG staat voor Metal Inert Gas en wordt vaak samen met MAG (Metal Active Gas) genoemd omdat beide lasprocessen identiek zijn, behalve dan dat er een verschillend beschermingsgas gebruikt wordt. MIG/MAG is een vorm van booglassen waarbij de draad die als elektrode dienst doet, tegelijk ook verbruikt wordt als toevoegmateriaal.

Om dan maar eens te beginnen bij het begin: lassen is een verbindingstechniek waarbij materialen gesmolten worden zodat ze bij het stollen ťťn geheel vormen. Bij booglassen is het smelten van de materialen een gevolg van de warmte die ontstaat in een elektrische boog die tot stand gebracht wordt door een spanning aan te leggen tussen een werkstuk en een elektrode die op een korte afstand van het werkstuk gehouden wordt.

In tegenstelling tot TIG lassen zal bij MIG/MAG lassen de elektrode zelf ook smelten als gevolg van die warmte. Daardoor druppelt de elektrode als toevoegmateriaal in het smeltbad dat tijdens het lassen gecreŽerd wordt.

Het beschermingsgas moet er voor zorgen dat de metalen in de smelt niet oxideren, wat de kwaliteit van de lasnaad nadelig zou beÔnvloeden. Bij MIG lassen wordt hiervoor een inert gas gebruikt zoals een mengsel op basis van argon. Bij MAG lassen gebruikt men een actief gas zoals CO2 dat net als de elektrode zelf ook reageert op de hoge temperatuur in de lasboog. Het voordeel hiervan is dat er ionen ontstaan die helpen om de lasboog in stand te houden. Het nadeel is dat er stoffen in de smelt terechtkomen die de kwaliteit of het uitzicht van de las nadelig beÔnvloeden.

Automatisering

MIG is een eenvoudiger proces dan TIG waardoor het zich beter leent tot automatisering. De lasser of de robot hoeft enkel een toorts vast te houden waarin het systeem zit dat de lasdraad automatisch aanvoert. Bij TIG wordt het toevoegmateriaal apart aangevoerd, wat het proces en de handling door een robot complexer maakt.

Toch dient opgemerkt dat de MIG processen die vandaag in automatisering gebruikt worden, ook behoorlijk complex zijn. Dat heeft alles te maken met geavanceerde manieren die de fabrikanten van lastoestellen bedacht hebben om de elektrische boog tijdens het lassen zo stabiel mogelijk te houden.

Een van de problemen die men bijvoorbeeld wil vermijden is dat de elektrodedraad tijdens het lassen in contact zou komen met het werkstuk, al dan niet via het gesmolten materiaal dat van de elektrode afdrupt. Sommige fabrikanten doen dit door met de aanvoer van de elektrode te spelen. Andere passen de bewegingen van de robot aan in functie van de stabiliteit van de lasboog. Daarnaast zijn er nog heel wat mogelijkheden om met de aangelegde spanning tussen werkstuk en elektrode te spelen zodat er gecontroleerde pulsen ontstaan die aangepast kunnen worden in functie van de lasboog.

Het toenemend belang van gerobotiseerd lassen zorgt voor een stijgende populariteit van MIG lassen ten koste van TIG. MIG lassen gaat ook een stuk sneller wat dan weer het rendement van een automatiseringsproject doet stijgen. Daarbij dient opgemerkt dat ook het TIG proces geautomatiseerd kan worden, maar het vergt dus complexere tools en een meer geavanceerd programma om de extra parameters te controleren.

© Productivity.be


Feel free to share