AI herkent producten in installaties

Voor servicetechniekers in het veld is het belangrijk om toegang te hebben tot documentatie over de producten waaraan ze moeten werken. Eerste uitdaging daarbij is uiteraard van precies te bepalen over welk product en welke variant het gaat. Salesforce kondigt aan dat ABB gebruik gaat maken van de AI tool Einstein Vision om dit te realiseren.

In een recent persbericht kondigde Salesforce aan dat ABB de CRM oplossing van Salesforce wereldwijd gaat uitrollen zodat 147.000 medewerkers in 100 landen op een uniforme manier klanten kunnen benaderen en ondersteunen.

Wat onze aandacht trok in die aankondiging is een tool die ter beschikking gesteld zal worden van de 15.000 servicetechniekers van het bedrijf. Zij zullen ondersteund worden door artificiële intelligentie om automatisch documentatie te kunnen opvragen over producten die ze in het veld tegenkomen.

De service techniekers gaan gebruikmaken van Field Service Lightning. Dat is een app van Salesforce waarmee ze op hun tablet of mobiele telefoon toegang krijgen tot de CRM applicatie. Die omvat heel wat typische functies zoals het beheer van work orders, toegang tot account- en contactinformatie en toegang tot productdocumentatie.

Image classifier

Een opvallende feature is het gebruik van Einstein Vision. Dat is een API (application programming interface) ontwikkeld door Salesforce waarmee de app uitgebreid kan worden met beeldherkenning en artificiële intelligentie. Voor de servicetechniekers betekent het dat ze een foto van een ABB product in het veld kunnen nemen om het door de app te laten herkennen. Op die manier kan automatisch de bijhorende documentatie opgevraagd worden.

Einstein Vision werkt op basis van artificiële intelligentie. Dit wil zeggen dat er een systeem achter zit – een zogenaamde image classifier – dat getraind is om foto’s te herkennen. Afhankelijk van de toepassing kunnen gebruikers kiezen voor vooraf getrainde image classifiers of ze kunnen hun eigen classifiers trainen. In dit geval zal de toepassing dus duizenden productfoto’s uit catalogi van ABB voorgeschoteld krijgen om te leren om de producten te herkennen.

De resultaten van Einstein Vision zijn best indrukwekkend, zoals ook blijkt uit dit YouTube filmpje van een gebruiker. Hij maakt gebruik van de vooraf getrainde image classifiers en laat de toepassing bijvoorbeeld een foto van een hond zien. Die weet in dit geval met 96% zekerheid te zeggen dat het om een Doberman gaat.

Visuele zoekopdrachten

In de toepassing voor servicetechniekers is het de bedoeling om het “first-visit resolution” percentage op te krikken door misverstanden over producten te vermijden en de mensen in het veld maximaal te ondersteunen.

In B2C toepassingen gaan de ambities van Salesforce veel verder. Marketeers zouden ermee bijvoorbeeld foto’s van gebruikers op sociale media kunnen analyseren om profielen op te maken over hun voorkeuren en levensstijl zodat marketingacties daarop afgestemd kunnen worden.

In online shops kan de tool gebruikt worden om visuele zoekopdrachten mogelijk te maken. Als een gebruiker bijvoorbeeld aangeeft dat hij een rode jas zoekt met knopen en een hoge kraag, zou de tool in foto’s kunnen zoeken naar een product dat aan die wensen beantwoordt.

© Productivity.be, 02/10/2018


Feel free to share

Agenda

04/10 - 06/10: Welding Week (Nl), Evenementenhal Gorinchem (Nl)

06/10: ABISS, Kortrijk Xpo (B)

20/10: Aquarama, Brabanthal, Leuven (B)

08/11 - 10/11: SPS, Nuremberg (D)

16/11 - 17/11: Precisiebeurs, Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch (Nl)

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, Nürnberg

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)