Slimme gebruiksvriendelijke camerasystemen veroveren de logistiek

In het project ĎSmart Visioní wil VIL Vlaamse bedrijven met logistieke operaties praktische ervaring laten opdoen met de nieuwste generatie vision technologie en bijhorende toepassingssoftware. Welke nieuwe innovaties en toepassingen bestaan er vandaag? Hoe kunnen ze de productiviteit en efficiŽntie verhogen van de logistieke operaties? Hoe kunnen ze in de praktijk een meerwaarde creŽren, ook bij KMO bedrijven?

Smart glasses worden vandaag slechts beperkt ingezet in de logistiek, hoewel de nieuwe generatie opportuniteiten biedt om bepaalde logistieke taken efficiŽnter en correcter uit te voeren op een zeer gebruiksvriendelijke manier.

Slimme technologie voor meer efficiŽntie en accuraatheid

Met dit project wil VIL de introductie van de nieuwste Smart Vision-technologie versnellen in het Vlaamse logistieke ecosysteem. De nieuwe generatie is performanter, robuuster Ťn goedkoper: geen duur maatwerk meer maar een eenvoudige webapplicatie om snel eigen scenarioís en flows te configureren en gestandaardiseerde interfaces voor de integratie met andere bestaande applicaties.

Zo kunnen bedrijvende de productiviteit en kwaliteit van hun logistieke operaties verhogen. De cameraís zijn bovendien inzetbaar voor verschillende logistieke taken zoals o.a. kwaliteitscontrole, tellen, identificatie, locatie, ... van de goederen.

Het project focust zich op toepassingen met zowel vaste - als mobiele camera technologie, optioneel uitgebreid met Augmented Reality (AR) en ArtificiŽle intelligentie (AI) ter ondersteuning van de manuele magazijnprocessen.

Koen Lauriks, Logistic Director bij Greenyard Fresh Belgium ziet nog een reden voor zijn deelname aan dit project: ďIn een gespannen arbeidsmarkt moeten nieuwe technologieŽn de eenvoudigste taken van onze werknemers overnemen. Slimme visie systemen kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren.ď

Laagdrempelig voor kmoís

Smart glasses vinden moeilijk hun opmars in de logistieke sector omdat het duur maatwerk vraagt. Dit is een rem voor kleine en middelgrote bedrijven om ermee aan de slag te gaan.

VIL kiest voor een laagdrempelige aanpak door gevalideerde use cases uit te werken tot een stappenplan waarmee bedrijven onmiddellijk aan de slag kunnen.

De opkomst van meer gebruiksvriendelijke, goedkopere en slimme camerasystemen (mobiel en vast) creŽert opportuniteiten voor kleine en middelgrote bedrijven om hiermee aan de slag te gaan.

Dit verklaart waarom meer dan de helft van de projectdeelnemers ook kmo-bedrijven zijn.

ďWij evalueren continu onze processen om zo efficiŽnt en snel mogelijk de orders van onze klanten te verzenden. Het Smart Vision-project van VIL is voor ons als kmo-bedrijf een uitgelezen kans om nieuwe technologieŽn op de markt praktijkgericht te evalueren.Ē, aldus Nathaly Haesen, Senior Manager Operations bij Pit &Pit.

Nieuwsbericht van VIL, 01/09/2022


Feel free to share

Newsletter

News

Emersonís New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)