Maakbedrijven in BelgiŽ klaar voor Industry 4.0

Om zicht te krijgen op de impact van nieuwe technologieŽn en van Industry 4.0 op de maakindustrie voerde PwC BelgiŽ, in samenwerking met Flanders Make, een breedvoerig onderzoek uit Ė een primeur voor ons land. Uit dit onderzoek blijkt vooral dat de maakbedrijven in Vlaanderen klaar zijn voor de transformatie als gevolg van Industry 4.0, maar zich wel bezorgd tonen over de vraag of ze de juiste talenten zullen kunnen aantrekken.

Het is de eerste keer dat in BelgiŽ dergelijk diepgaand onderzoek gedaan werd naar de impact van Industry 4.0, de vierde industriŽle revolutie die enkele jaren geleden is ingezet. Het onderzoek gebeurde op basis van diepte-interviews bij 30 ondernemingen, die samen een omzet hebben van 16,4 miljard euro en meer dan 33.000 mensen tewerkstellen. Uit de antwoorden blijkt dat 93% van de respondenten erkent dat Industry 4.0 een aanzienlijke transformatie van hun business inhoudt en voor betere resultaten kan zorgen. Zo verwachten ze door de technologische vernieuwingen de kosten elk jaar met gemiddeld 2,5% te kunnen terugdringen, en verwachten ze een jaarlijkse verhoging van de efficiŽntie met 2,4%. Dat kan onder meer door data vanuit de onderneming, die kunnen verzameld worden door sensoren en ERP-systemen, te combineren met informatie die afkomstig is van andere partners uit de waardeketen.

Transformatie als gevolg van Industry 4.0 is al volop bezig

De resultaten van het onderzoek bevestigen alvast ook dat geen enkel industrieel bedrijf het zich kan veroorloven om geen rekening te houden met de fundamentele veranderingen als gevolg van Industry 4.0. ďBij onze maakbedrijven staat de digitale transformatie hoog op de agendaĒ, zegt Peter Vermeire, Partner bij PwC BelgiŽ. ď83% is actief aan het bekijken hoe ze het concept Industry 4.0 kunnen implementeren in hun business- en operationele strategie, al verwijzen ze zelf niet altijd expliciet naar het begrip Industry 4.0. De helft van de bedrijven waarmee we hebben gepraat heeft de belangrijkste strategische actiepunten uitgezet, en 86% vindt dat ze zeker op gelijke voet staan met hun concurrenten of zelfs voorsprong hebben als het gaat over Industry 4.0.Ē

Vooral bekommerd om menselijke dimensie

Opvallend in het onderzoek is dat de maakbedrijven zich vooral bezorgd tonen om de menselijke kant van Industry 4.0. Niet alleen omwille van de invloed die het concept zal hebben op de jobs van arbeiders en bedienden, maar vooral omwille van de vrees dat ze onvoldoende digitaal talent zullen vinden. ďOm het ritme van de zeer snel evoluerende technologieŽn te kunnen volgen, is er sterke behoefte aan samenwerking tussen bedrijfstakken, open innovatie en het delen van kennis,Ē zegt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make. ďBedrijven beschikken weliswaar over talentvolle medewerkers, maar omdat de nieuwe technologieŽn en toepassingen elkaar zo snel opvolgen, hebben bedrijven nog meer digitale expertise nodig om de bestaande capaciteiten te versterken en uit te breiden. Levenslang leren wordt meer dan ooit een noodzaak.Ē Precies om bedrijven te helpen bij het uitbreiden van hun digitale expertise reiken PwC BelgiŽ en Flanders Make in deze studie ook een blauwdruk aan om echte digitale industriŽle ondernemingen uit te bouwen.

Nieuwsbericht van Flanders Make, 05/04/2017


Feel free to share

Newsletter

News

FPT Industrial, CGM and Bimotor power the construction of the world's longest immersed tunnel

Roger Lemmens Appointed as Chief Operating Officer at Pauwels Consulting

Figure announces commercial agreement with BMW Manufacturing to bring general purpose robots into automotive production

CNH: Ä150 million investment in Harvesting Center of Excellence

Economic optimism doubles, yet almost half of CEOs do not believe their businesses will be viable in a decade as tech and climate pressures accelerate

Gartner Survey Shows Half of Supply Chain Organizations Plan to Implement GenAI in the Next 12 Months


Agenda

20/03 - 21/03: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03 - 21/03: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)