PROFINET op een draadloos 5G-netwerk

Phoenix Contact heeft samen met de Belgische netwerkoperator Proximus een succesvolle test van PROFINET op een draadloos 5G-netwerk uitgevoerd. Deze prestatie markeert een belangrijke mijlpaal voor Industrie 4.0-toepassingen en ontsluit het gebruik van dit toonaangevende fabrieksautomatiseringsprotocol in combinatie met ultrasnelle, ultrabetrouwbare 5G mobile private networks (MPN's).

Industrieel verbindings- en automatiseringstechnologieleider Phoenix Contact heeft samen met de Belgische netwerkoperator Proximus een succesvolle test van PROFINET op een draadloos 5G-netwerk uitgevoerd. Deze prestatie markeert een belangrijke mijlpaal voor Industrie 4.0-toepassingen en ontsluit het gebruik van dit toonaangevende fabrieksautomatiseringsprotocol in combinatie met ultrasnelle, ultrabetrouwbare 5G mobile private networks (MPN's).

5G is de eerste generatie van mobiele datatransmissietechnologie die ultrabetrouwbare low-latency communicatie (URLLC) mogelijk maakt, waardoor de betrouwbare implementatie van real-time datastromen wordt ontsloten. Samen met network slicing maakt dit een nauwkeuriger beheer van de beschikbare industriŽle IT-resources mogelijk om bandbreedte en een betrouwbare verbinding te garanderen. De industriŽle markten wachten vol ongeduld tot 5G zich via specifieke use-case tests zal bewijzen.

PROFINET is een van de toonaangevende industriŽle ethernetprotocollen die in de fabrieksautomatisering worden toegepast en vormt de grootste uitdaging bij de toepassing ervan voor industriŽle machinecommunicatie, omdat het een extreem lage latentie en ultrabetrouwbaarheid vereist. Daarom was voor PROFINET meestal een bekabelde ethernetverbinding nodig - tot nu.

Phoenix Contact en Proximus hebben samen een proof of concept opgezet in het Proximus-lab, waarbij een stabiele PROFINET-communicatie werd uitgerold via een privť 5G standalone netwerk dat draait op de 3,5GHz-band. De test werd uitgevoerd met de 5G private netwerkinfrastructuur van Proximus en een door Phoenix Contact ontwikkelde 5G industriŽle router.

Deze succesvolle uitrol van PROFINET op een draadloos 5G-netwerk toont de haalbaarheid aan van deze implementatie voor industriŽle klanten en biedt mogelijkheden voor een brede waaier aan nieuwe use cases, waaronder:

Fabrieks- en veiligheidsautomatisering

De low-latency mogelijkheden van mobiele particuliere netwerken maken real-time, draadloze automatisering en machine-to-machine communicatie mogelijk. Tegelijkertijd kan de beschikbare apparatuur in fabrieken flexibeler worden gebruikt, waardoor fabrieken kunnen voldoen aan de productie-eisen van de toekomst.

Logistiek

Autonoom geleide voertuigen (AGV's) worden al gebruikt in logistieke toepassingen, maar hun gebruik wordt beperkt door vertraging op het netwerk, bandbreedte en het bereik van de huidige technologieŽn voor gegevensoverdracht. 5G biedt een oplossing voor deze beperkingen door de totale connectiviteit te verhogen, waardoor AGV's flexibel en efficiŽnt kunnen worden ingezet in grotere gebieden. Complexe toepassingen die precisielocatie-tracking en low-latency communicatie vereisen, zoals interacties tussen productiemachines, robots en AGV's, worden mogelijk.

Procesindustrie

5G biedt belangrijke mogelijkheden voor de draadloze besturing en bewaking van apparatuur in de context van procesautomatisering, die een veel bredere fysieke voetafdruk heeft dan fabrieksautomatisering. De automatisering van een procestoepassing vereist een snelle, betrouwbare gegevensoverdracht tussen sensoren die informatie verzamelen over bijvoorbeeld temperatuurstroomsnelheden en druk, en voor de besturing van talrijke kleppen, koelers, verwarmers en pompen die bij het proces betrokken zijn.

Nieuwsbericht van Phoenix Contact, 01/02/2021


Feel free to share

Agenda

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

31/05 - 02/06: LogiMAT, Stuttgart (D)

08/06 - 09/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

21/06 - 24/06: METAV, Messe DŁsseldorf

21/06 - 24/06: Automatica, MŁnchen (D)

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)