Desktop Metal neemt EnvisionTEC over

Het Amerikaanse Desktop Metal heeft de overname aangekondigd van de Duitse fabrikant van 3D printers EnvisionTEC. Met de overname is een bedrag gemoeid van 300 miljoen dollar dat deels in nieuwe aandelen betaald zal worden. Technologisch vullen beide bedrijven elkaar mooi aan, aangezien Desktop Metal in metaal en EnvisionTEC in kunststoffen print.

De overname komt opvallend snel na de beursgang van Desktop Metal eind vorig jaar en illustreert de macht van de nieuwe beurslieveling. Met slogans als ďAdditive Manufacturing 2.0Ē is het bedrijf erin geslaagd om mensen opnieuw warm te maken voor het potentieel van 3D printen.

Desktop Metal legt zich toe op machines voor massaproductie van componenten in metaal, via Binder Jetting (BJ). Met die technologie kunnen hoge snelheden gehaald worden, tot honderd keer de snelheid van laser-gebaseerde systemen.

Met EnvisionTEC haalt Desktop Metal een meer ervaren wereldspeler in huis die op zijn beurt gespecialiseerd is in het printen van kunststoffen. Het Duitse bedrijf heeft onder meer een sterke reputatie in de dentale markt. EnvisionTEC heeft bovendien een hele portfolio in technische knowhow. Het bedrijf is onder meer uitvinder van de Digital Light Processing (DLP) technologie.

Een specifieke applicatie waar EnvisionTEC zich op toegelegd heeft en die door Desktop Metal aangehaald wordt als een van de redenen voor de overname, is de productie via 3D printen van matrijzen en kernen voor de gieterijwereld. Desktop Metal wil die applicatie verder uitbouwen door er zijn eigen Single Pass Jetting technologie voor in te zetten.

Single Pass Jetting is de naam die Desktop Metal gebruikt voor zijn Binder Jetting systeem, verwijzend naar het feit dat de printkop in een doorgang een volledige lijn uit de dwarsdoorsnede van een product kan printen.

© Productivity.be, 19/01/2021


Feel free to share