Schneider Electric en Aramco gaan O-PAS testopstelling bouwen

Schneider Electric en Aramco hebben aangekondigd dat ze samen een testopstelling gaan bouwen om de concepten van Open Process Automation te testen. Bedoeling is om systemen van verschillende leveranciers op een vlotte manier te laten samenwerken en nieuwe technologieŽn inzake digitalisering te implementeren.

Schneider Electric gaat de testopstelling bouwen in zijn R&D-center in de Dhahran Techno Valley in Saudi ArabiŽ, vlakbij een plant van Aramco. Bedoeling is om in een pilootproject een deel van de automatisering van de Aramco plant na te bouwen zodat een realistische omgeving ontstaat om de concepten van O-PAS te testen.

O-PAS staat voor Open Process Automation Standard Ė een nieuw concept voor procesautomatisering dat een open en schaalbare omgeving wil creŽren waarin bestaande en nieuwe oplossingen voor de controle en het beheer van procesinstallaties op een flexibele manier met elkaar geÔntegreerd kunnen worden.

In zekere zin wil O-PAS een alternatief zijn voor de gesloten DCS-systemen die vandaag gebruikt worden om plants te runnen. Tegelijk wil O-PAS ook de voordelen van bestaande systemen respecteren en de mogelijkheid bieden om ze te blijven gebruiken. De rol van leveranciers van DCS-systemen zal dan wel verschuiven naar de software en de toepassingen terwijl de hardware geleidelijk aan plaats maakt voor open systemen die meer schaalbaar en inwisselbaar zijn.

Die inwisselbaarheid wordt door zowel Schneider Electric als Aramco benadrukt in hun aankondiging van de samenwerking. Via Open Process Automation willen ze meer vrijheid creŽren om voor elke uitdaging in een plant de ďbest in classĒ technologieŽn in te zetten zonder gebonden te zijn aan de voorwaarden of beperkingen van een overkoepelend systeem.

Beide partijen willen ook academici, andere leveranciers en andere plant operators bij het project betrekken.

© Productivity.be, 04/11/2020, Foto: Aramco


Feel free to share

Newsletter

News

Powerhouse for promising upswing

Snowflake launches Arctic: the most open, enterprise-grade Large Language Model

Emersonís New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development


Agenda

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)