Technologie ten dienste van mensen

“Bedrijven spenderen veel geld aan consultants maar de beste consultants zijn de mensen die al tien of vijftien jaar dag na dag aan de productielijn staan. Geef hen de juiste tools en zij zullen efficiëntie en flexibiliteit creëren.” Dat zei Jürgen von Hollen, voorzitter van Universel Robots, tijdens de persvoorstelling van de Hannover Messe 2019.

Veranderingen zijn er altijd geweest, stelt Jürgen von Hollen van Universal Robots, maar vandaag staan we toch wel voor een aantal zeer specifieke uitdagingen. Er is ontzettend veel gaande wat de markt onstabiel maakt, waardoor het moeilijk is om voorspellingen te doen. In het managen van risico en onzekerheid is flexibiliteit een cruciale factor. En in het creëren van die flexibiliteit speelt op zijn beurt de mens een centrale rol.

De laatste 20 jaar waren technologische ontwikkelingen in de industrie voornamelijk gericht op het minimaliseren van de nood aan mensen met als ultieme doel zogenaamde lights-out manufacturing, zegt von Hollen. Voor de uitdagingen van vandaag is dat geen oplossing meer. Automatisering gaat nu over het empoweren van mensen zodat ze de efficiëntie en flexibiliteit kunnen realiseren die bedrijven nodig hebben om competitief te zijn in een globale markt.

Kleine en middelgrote bedrijven

In dat verhaal situeert hij uiteraard ook de collaborative robots van zijn eigen bedrijf. Die machines zijn bij uitstek te beschouwen als tools die mensen kunnen helpen om hun doelstellingen te realiseren. In die zelfde zin moeten ook artificiële intelligentie en machine learning gezien worden als tools ten dienste van de mensen, meent von Hollen.

Een belangrijke trend die de voorzitter van Universel Robots verder aanhaalt, is dat ook kleine en middelgrote bedrijven steeds meer invloed ondervinden van de globalisering. Universal Robots werd volgens hem opgericht vanuit het principe dat grote bedrijven een aanzienlijk voordeel hebben over kleine en middelgrote bedrijven omdat ze meer ingenieurs, kapitaal en resources hebben. Nieuwe oplossingen zoals collaborative robots veranderen dat en geven ook kleine en middelgrote bedrijven de technologie die vandaag relevant is om competitief te zijn.

Op de Hannover Messe, dat dit jaar “Integrated Industry - Industrial Intelligence” als thema koos, komen heel wat technologieën aan bod die volgens Jürgen von Hollen in een zelfde context gezien moeten worden. Technologie als enabler van flexibiliteit, die door mensen gerealiseerd wordt.

© Productivity.be, 28/01/2019, Foto: Deutsche Messe


Feel free to share

Newsletter

News

FPT Industrial, CGM and Bimotor power the construction of the world's longest immersed tunnel

Roger Lemmens Appointed as Chief Operating Officer at Pauwels Consulting

Figure announces commercial agreement with BMW Manufacturing to bring general purpose robots into automotive production

CNH: €150 million investment in Harvesting Center of Excellence

Economic optimism doubles, yet almost half of CEOs do not believe their businesses will be viable in a decade as tech and climate pressures accelerate

Gartner Survey Shows Half of Supply Chain Organizations Plan to Implement GenAI in the Next 12 Months


Agenda

20/03 - 21/03: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03 - 21/03: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)