Flanders Make helpt Vlaamse bedrijven in het realiseren van belangrijke technologische doorbraken

Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, ondersteunt met succes Vlaamse bedrijven om belangrijke innovatieprojecten te realiseren voor de voertuigen, machines en fabrieken van de toekomst. Het onderzoekscentrum mobiliseerde ongeveer 50 miljoen aan nieuwe middelen bij de Vlaamse overheid en 34 bedrijven voor de realisatie van 21 nieuwe meerjarige projecten.

De maakindustrie – 5700 hoogtechnologische bedrijven met samen 200.000 medewerkers - is de motor van onze Vlaamse economie. Deze bedrijven staan voor de uitdaging om in Vlaanderen producten te blijven ontwikkelen en produceren. Flanders Make ondersteunt hen om te innoveren.

Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur, licht toe: “Onze missie is om bij te dragen aan de transformatie van de voor Vlaanderen belangrijke maakindustrie. In het voorbije jaar heeft Flanders Make al concreet bijgedragen aan doorbraken in product- en procesvernieuwing bij een tiental kernleden van het nieuwe onderzoekscentrum. De volgende jaren investeren overheid en een dertigtal bedrijven samen ongeveer 50 miljoen euro in 21 nieuwe open innovatietrajecten. Hiermee maken we onze ambitie waar om het concurrentievermogen van de in Vlaanderen gevestigde maakindustrie structureel te versterken.”

CEO Dirk Torfs legt uit: “We werken op dit moment aan nieuwe projecten met 17 KMO’s en 17 grote bedrijven in heel Vlaanderen. We ontwikkelen bijvoorbeeld technologie voor de realisatie van zelfrijdende voertuigen, zoals bussen voor het openbaar vervoer. Daarnaast focussen we ook op slimme, energie-efficiënte machines en op 3D-printing in een flexibele productieomgeving waarin massaproductie en maatwerk samengaan.”

Voorbeelden van technologische vernieuwing bij de bedrijven:

• Punch Powertrain, producent van o.a. hybride aandrijflijnen, slaagt erin het brandstofverbruik van hybride wagens van zijn klanten te verlagen met 17%.

• Weefmachineproducent Picanol verbetert de weefkwaliteit en de energie-efficiëntie van zijn machines.

• Benes, een KMO die printsystemen verdeelt, commercialiseert een budgetvriendelijk en nauwkeurig systeem om zowel op papier als panelen tot 40 kg te drukken.

Philippe Muyters, Vlaams Minister van Innovatie over het belang van Flanders Make: “Flanders Make brengt bedrijven samen voor open innovatie en slaat de brug tussen onderzoek aan de universiteiten en in de industrie. De resultaten zijn bovendien toepasbaar bij uiteenlopende bedrijven, die vaak voor vergelijkbare technologische uitdagingen staan. Flanders Make speelt een belangrijke rol in de versterking van onze maakindustrie, die ik vanuit de Vlaamse overheid ten volle zal blijven ondersteunen.”

Nieuwsbericht van Flanders Make, 05/01/2016


Feel free to share

Newsletter

News

FPT Industrial, CGM and Bimotor power the construction of the world's longest immersed tunnel

Roger Lemmens Appointed as Chief Operating Officer at Pauwels Consulting

Figure announces commercial agreement with BMW Manufacturing to bring general purpose robots into automotive production

CNH: €150 million investment in Harvesting Center of Excellence

Economic optimism doubles, yet almost half of CEOs do not believe their businesses will be viable in a decade as tech and climate pressures accelerate

Gartner Survey Shows Half of Supply Chain Organizations Plan to Implement GenAI in the Next 12 Months


Agenda

20/03 - 21/03: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03 - 21/03: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)