Microsoft en BMW lanceren Open Manufacturing Platform

Grootse aankondiging op de Hannover Messe: Microsoft en BMW gaan hun ervaringen en use cases in de cloud onderbrengen in een nieuwe community om in samenwerking met andere bedrijven de verdere ontwikkeling van Industrie 4.0 oplossingen te versnellen. Het nieuwe Open Manufacturing Platform wil hiervoor de nodige tools en datamodellen aanbieden.

De BMW Group maakt al sinds 2016 gebruik van de Microsoft Azure cloud, onder meer voor het beheer en aansturen van autonome transportsystemen in zijn fabriek in Regensburg. Het is een van de use cases die BMW ter beschikking wil stellen van de nieuwe community die het Open Manufacturing Platform (OMP) verder vorm moet geven.

Met dat platform willen Microsoft en BMW een architectuur ontwikkelen met open source tools en datamodellen om cloudgebaseerde industriŽle toepassingen te ontwikkelen in Microsoft Azure. Voor Microsoft is het uiteraard een mooie opportuniteit om de positie van zijn cloud oplossingen in de industrie verder te versterken. BMW wil met het initiatief de verdere ontwikkeling van use cases versnellen.

Beide bedrijven hopen meerdere autofabrikanten en bij uitbreiding ook andere bedrijven uit de maakindustrie over de streep te trekken om mee te stappen in de OMP community. Tegen eind dit jaar mikt men op vier tot zes leden.

Heel wat data in de industrie zit vandaag nog in proprietary systemen wat een hindernis is bij de implementatie van smart factory oplossingen. Een belangrijke nadruk voor het Open Manufacturing Platform ligt daarom op het ontwikkelen van open datamodellen. Door gebruik te maken van gestandaardiseerde datamodellen moet het mogelijk worden om sneller en makkelijker nieuwe tools voor analyse en machine learning te ontwikkelen.

Voor de communicatie tussen machines op de vloer en de cloud wordt andermaal een beroep gedaan op OPC UA.

BMW zelf heeft intussen al meer dan 3000 machines, robots en mobiele robots geconnecteerd met de cloud. Het bedrijf wil via OMP onder meer inzetten op de verdere realisatie van een digitale supply chain en het ontwikkelen van toepassingen rond predictief onderhoud.

© Productivity.be, 04/04/2019, Tekst: Erwin Vanvuchelen, Foto: Microsoft


Feel free to share