Onhandige struisvogel


Op het eerste zicht heeft hij misschien wat van een onhandige struisvogel maar achter dat nare beeld gaat een performante robot schuil die voldoende flexibel zou kunnen zijn om autonoom een hele reeks taken in een warehouse voor zijn rekening te nemen. Ziehier Handle Ė de nieuwste telg in de uitgebreide robotfamilie van Boston Dynamics.

Over de robots van Boston Dynamics hebben we al eerder geschreven, hier op Productivity.be. Echt concrete toepassingen hebben ze meestal niet maar hun technisch vernuft is gewoon te indrukwekkend om te negeren.

Met Handle heeft het bedrijf dat jarenlang onderdeel was van Google, voor het eerst een robot ontwikkeld die wel heel concreet afgestemd is op een specifieke toepassing: de behandeling van goederen in magazijnen.

In tegenstelling tot de meeste andere robots van Boston Dynamics rijdt Handle op wielen. De robot heeft verder een actief contragewicht, wat wil zeggen dat het aangedreven wordt teneinde de robot steeds in balans te houden. Volgens Boston Dynamics is de vormgeving en dynamiek daarmee geoptimaliseerd voor de toepassing die men beoogt.

Die toepassing, dat is het picken en palletiseren van dozen, en ook het depalletiseren. De robot kan dankzij het gebruik van 3D cameraís autonoom navigeren doorheen een magazijn Ė een technologie die ook in de andere robots van Boston Dynamics toegepast wordt. Krachtsensoren stellen de robot in staat om dozen precies tegen elkaar aan te duwen bij het stapelen van paletten.

De specifieke vormgeving maakt dat de robot slechts 10 assen heeft, wat een pak minder is dan de humanoÔde en hondachtige robots van het bedrijf. Dat maakt de robots eenvoudiger en goedkoper. De payload bedraagt 15 kg.

© Productivity.be, 11/05/2019


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen