Eerste productgamma voor IO-Link Safety

Op de recente Hannover Messe waren de eerste producten te zien voor IO-Link Safety – het lang verwachte netwerkprotocol van IO-Link met de Safety Communication Layer (SCL). Het nieuwe netwerkprotocol belooft een eenvoudige en overzichtelijke installatie maar biedt ook troeven in het opentrekken van digitaliseringsconcepten naar de wereld van machine safety.

IO-Link Safety volgt hetzelfde concept als IO-Link, namelijk dat devices 1 op 1 geconnecteerd worden met een IO-Link master die als I/O kaart op een sturing zit of er via een industrieel netwerk mee verbonden is.

Voor safety toepassingen zijn er al langer safety varianten van die bovenliggende netwerken, bepaald in de IEC 61784-3-x normen. Voor IO-Link Safety is de standaard IEC 61139-2 op komst.

Net als de meeste safety netwerken, werkt IO-Link Safety volgens het Black Channel principe. Dat houdt in dat er op het communicatieprotocol een Safety Communication Layer (SCL) geplaatst wordt waarmee de integriteit van de communicatie bewaakt kan worden. Elk bericht krijgt een extra safety code om te verifiëren dat het bericht zelf tijdens de communicatie niet gewijzigd werd. De SCL controleert ook periodiek of de communicatie zelf nog beschikbaar is met een voldoende snelle responstijd.

IO-Link Safety maakt gebruik van speciale FS (Functional Safety) masters die de specifieke functies van de Safety Communication Layer realiseren in het segment naar de device en in de gateway naar het bovenliggende netwerk. De FS master heeft ook speciale functies om bij de opstart de instellingen van de devices te controleren.

Een meer gedetailleerde uitleg is te vinden via de link onderaan dit artikel.

Op de Hannover Messe was Pilz de eerste leverancier die een compleet IO-Link Safety systeem kon tonen dat zowel de devices, de master als een configuratietool omvat. Een van de troeven die daarbij werd aangehaald is de eenvoudige installatie van een dergelijk systeem waarbij het – net als bij de klassieke IO-Link – ook zeer eenvoudig is om componenten in het netwerk te vervangen.

Daarnaast zijn er de extra mogelijkheden die ontstaan dankzij een digitale communicatie om meer informatie uit de devices beschikbaar te stellen. Zo kan bij veiligheidslichtschermen, bijvoorbeeld, de signaalkwaliteit van de lichtschermen opgevolgd worden door een asset management systeem als basis voor predictief onderhoud. Wanneer het lichtscherm een onderbreking detecteert, kan het ook extra informatie verschaffen aan de safety controller door aan te geven welke stralen precies onderbroken werden.

Met het grote succes van IO-Link wordt verwacht dat ook IO-Link Safety in de toekomst een belangrijke rol kan spelen. Een bijkomende eigenschap van IO-Link Safety masters is bovendien dat ze ook de klassieke IO-Link signalen kunnen verwerken, wat verdere mogelijkheden biedt om de installatie en bekabeling in machines en productielijnen te reduceren.

io-link.com/share/Downloads/At-a-glance/IO-Link_Safety_System_Description_eng_2018.pdf

© Productivity.be, 10/06/2024, Foto: Pilz


Feel free to share

Newsletter

News

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Year’s 100 New Members of the World Economic Forum’s Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin World’s First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit

DuPont Announces Plan to Separate into Three Independent, Publicly Traded Companies


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)