Interactieve controle van robots

Onderzoekers aan het Fraunhofer IWU presenteren op de Hannover Messe een nieuwe, interactieve manier om met industriële robots om te gaan. Daarbij maakt de robot gebruik van 3D camera’s om de intenties van operatoren vlakbij te interpreteren – een beetje naar analogie met gelijkaardige systemen op spelconsoles.

Human-machine interactie is een populair thema in automatisering en staat centraal in het concept van de collaborative robots die steeds meer ingang vinden in de industrie.

Met de nieuwe technologie van het Fraunhofer Instituut kunnen operatoren nu ook op een veilige manier interageren met klassieke industriële robots. Het systeem maakt gebruik van 3D camera’s en intelligente algoritmes om de intenties van operatoren te analyseren en veiligheidsrisico’s in te schatten.

Dit systeem gaat dus eigenlijk veel verder dan wat collaborative robots doen, want laten we wel wezen: bij cobots gaat de samenwerking doorgaans niet verder dan het stoppen bij een aanraking.

Bediening via armbewegingen

Op spelconsoles worden 3D camera’s al langer toegepast om de bewegingen van gamers te detecteren. Datzelfde principe was ook het uitgangspunt van het onderzoek aan het Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology (IWU). Men wilde komen tot een robot die bediend kon worden via armbewegingen en houdingen van operatoren.

Een voorbeeld dat door de onderzoekers aangehaald wordt is het wisselen van een gereedschap. Een operator die dat wil doen, kan de robot dankzij het nieuwe systeem wenken. De operator kan het gereedschap vervolgens aanreiken – een beweging die door de robot herkend kan worden als het signaal dat hij het mag opnemen uit de handen van de operator.

Tegelijk kunnen een hele reeks veiligheidsmaatregelen in acht genomen worden. Zo zou de robot bijvoorbeeld kunnen wachten indien de operator het werkstuk te dicht tegen zijn lichaam houdt.

Een bijkomend feature dat in de toepassing geïntegreerd werd, is gezichtsherkenning. De robot kan door naar het gezicht van de operator te kijken achterhalen of die persoon met hem in dialoog wil gaan. Als de operator zich tot een collega zou wenden, weet de robot dat de bewegingen van de operator op dat moment niet voor hem bedoeld zijn.

Onderzoekers aan het Fraunhofer IWU menen dat het systeem voldoende veilig is en noemen het “ready for action”. U kan het zelf op de Hannover Messe ontdekken in hal 17 op stand C24.

© Productivity.be, 11/03/2019, Foto: Fraunhofer IWU


Feel free to share

Agenda

04/10 - 06/10: Welding Week (Nl), Evenementenhal Gorinchem (Nl)

06/10: ABISS, Kortrijk Xpo (B)

20/10: Aquarama, Brabanthal, Leuven (B)

08/11 - 10/11: SPS, Nuremberg (D)

16/11 - 17/11: Precisiebeurs, Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch (Nl)

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, Nürnberg

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)