Eerste start-ups nemen hun intrek in chemie-incubator BlueChem

Met de versoepeling van de coronamaatregelen nemen de eerste start-ups deze week hun intrek in BlueChem, de eerste incubator in België die zich toespitst op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie. De labo’s zijn intussen al voor bijna de helft volzet. Met Calidris Bio, IBEVE, Peace of Meat en Triple Helix kiezen opnieuw vier innovatieve groeibedrijven voor BlueChem in Antwerpen als uitvalsbasis.

Dankzij bijkomende ondersteuning door Air Liquide, ExxonMobil, SAS Institute en Vopak biedt BlueChem de juiste expertise en omkadering om duurzame innovaties te versnellen en hun slaagkans op industriële toepassing te vergroten.

Door het coronavirus werd de officiële opening van BlueChem eind april geannuleerd, maar toch gaat het goed vooruit met de incubator voor duurzame chemie op het eco-bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Met 7 start-ups en scale-ups, de medewerking van 6 internationale ondernemingen en 5 strategische partners die de huurders in BlueChem een service op maat bieden, zijn de beschikbare laboratoria en kantoorruimtes al voor bijna de helft ingenomen. Daardoor zullen er al zeker zowat 60 mensen in BlueChem aan de slag kunnen. De eerste start-ups starten deze week met hun activiteiten, uiteraard met respect voor de geldende hygiënemaatregelen en fysieke afstandsregels om een veilige werkomgeving te garanderen.

Internationaal netwerk

Initiatiefnemers essenscia, POM Antwerpen, de stad Antwerpen en VITO beklemtonen evenwel dat er in BlueChem nog voldoende ruimte is voor extra start-ups. Met Air Liquide, ExxonMobil en Vopak zetten ook opnieuw drie internationale ondernemingen mee hun schouders onder de chemie-incubator. Eerder hadden sectorbedrijven BASF, Borealis en INEOS hun medewerking al toegezegd. Dit biedt de ondernemers in BlueChem toegang tot een uniek en grensoverschrijdend zakelijk netwerk om hun innovaties in duurzame chemie op te schalen tot op industrieel niveau, en dit in binnen- en buitenland.

Gespecialiseerde dienstverlening

De bedrijven in BlueChem kunnen ook rekenen op gespecialiseerde dienstverlening op het vlak van financiering, innovatie, juridische ondersteuning en business development. Zo zullen de experten van Catalisti, de speerpuntcluster voor innovatie in chemie en kunststoffen, onderdak vinden in BlueChem en zorgen strategische partners als BNP Paribas Fortis, Deloitte, Deloitte Legal en Port of Antwerp voor een service op maat. Ook SAS Institute sluit een structureel partnerschap met BlueChem, en stelt z’n advanced analytics-platform ter beschikking van de start-ups en scale-ups. Hierdoor kunnen ze aan de slag met big data, artificiële intelligentie en machine learning om hun innovatief onderzoek en industriële applicaties naar een hoger niveau te tillen.

Claude Marinower, Antwerps schepen voor economie, innovatie en digitalisering en bestuurder BlueChem NV: “De vliegende start van BlueChem bewijst dat Antwerpen uitgroeit tot een aantrekkelijke nationale en internationale hotspot voor innovatieve bedrijven in duurzame chemie. Om die innovatiekracht voor de chemiesector, de economische motor van Antwerpen en Vlaanderen, nog verder te versterken, bieden we jonge ondernemers met het BlueChem Kickstart Fund financiële ondersteuning bij de inrichting van hun labo’s. Omdat ze door de coronamaatregelen verplicht waren hun verhuis naar de chemie-incubator tijdelijk uit te stellen, is ook overeengekomen dat de start-ups en scale-ups in april en mei slechts de helft van de huur hoeven te betalen.”

Frank Beckx, voorzitter BlueChem NV en gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences: “De grote interesse van bedrijven toont aan dat we met BlueChem een succesverhaal schrijven. Het is duidelijk dat er nood was aan een incubator voor duurzame chemie in Vlaanderen. BlueChem biedt de juiste accommodatie op de juiste plek om baanbrekende innovaties met een sterke focus op duurzame chemie en circulaire economie succesvol te ondersteunen in hun groeistrategie. Ik wil alle ondernemers en partnerbedrijven danken voor hun engagement om met BlueChem het voortouw te nemen in de verdere verduurzaming van de chemiesector en andere industrietakken. Voor de chemie van de toekomst moet je in BlueChem zijn.”

Innovaties in duurzame chemie

Na Arpadis, Creaflow en InOpSys, die in december 2019 hun huurcontract in BlueChem ondertekenden, kiezen met Calidris Bio, IBEVE, Peace of Meat en Triple Helix opnieuw vier beloftevolle ondernemingen voor BlueChem. Calidris Bio is een start-up die vorig jaar werd opgericht en die innovatieprojecten uitvoert in samenwerking met Flanders’ FOOD en met de medewerking van Catalisti en VITO, kennispartners van BlueChem.

Calidris Bio zet fermentatietechnologie in om een hoogwaardige, voedzame en betaalbare eiwitbron te produceren met een lage ecologische voetafdruk. De technologie maakt maximaal gebruik van hernieuwbare grondstoffen en heeft een minimale impact op landgebruik of mariene ecosystemen. De missie is in eerste instantie een alternatief te bieden voor soja en vismeel voor diervoeder. Er wordt ook onderzocht wat nodig is om ditzelfde eiwit in een latere fase te gebruiken voor menselijke voeding.

IBEVE is een expertisebureau dat deel uitmaakt van de Groep IDEWE en dat ondernemers en hun werknemers gespecialiseerde dienstverlening biedt op het vlak van veiligheid, duurzaamheid en milieu. In BlueChem wil IBEVE een testlabo inrichten om in strikt gecontroleerde omstandigheden hoogwaardige analysetechnieken te ontwikkelen voor een meer nauwkeurige opsporing en evaluatie van nanomaterialen, asbestvezels en andere stofdeeltjes. Daarom wordt deze zomer in BlueChem een geavanceerde scanning elektronenmicroscoop (SEM) geïnstalleerd. Het doel? De gezondheid van mens en milieu beter beschermen en meer wetenschappelijk onderzoek uitvoeren in samenwerking met universiteiten en overheidsinstanties.

Peace of Meat is een kweekvleesbedrijf dat via biologische processen vet- en levercellen wil kweken, onder meer om diervrije foie gras te produceren. De primaire focus ligt op de productie van kweekvetten, maar Peace of Meat wil op termijn ook andere soorten kweekvlees maken om zo uit te groeien tot een Europese koploper in dit marksegment. Een van de projecten is het op de markt brengen van foie gras op basis van in laboratorium gekweekte eendenlevercellen met een smaak en textuur die identiek is aan het traditionele product. Hiervoor maakt de start-up deel uit van een consortium met KU Leuven, de Bio Base Europe Pilot Plant en enkele spelers uit de voedingssector.

Triple Helix ondersteunt duurzame innovaties van starters, groeibedrijven en grote ondernemingen om vernieuwende technologieën versneld op de markt te brengen. Op basis van een uniek model injecteert Triple Helix expertise en investeert het financieel in ondernemingen die gefocust zijn op de transitie naar duurzame chemie. De klemtoon ligt daarbij op de uitbouw van circulaire waardeketens in hoogwaardige materialen zoals PET, polyurethanen en fenolen. De ambitie is fors: vanuit BlueChem wil Triple Helix op termijn een internationale speler worden in duurzame chemie.

Nieuwsbericht van essenscia, 04/05/2020


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)