Vlaanderen krijgt er vier "Fabrieken van de Toekomst" bij

Audi Brussels (Vorst), Kautex Textron Benelux (Tessenderlo), Total (Evergem) en Vandemoortele (Izegem) zijn de nieuwe "Fabrieken van de Toekomst", zo werd woensdag aangekondigd in Zaventem. Op zes jaar tijd is de kopgroep van toekomstgerichte productiebedrijven in Vlaanderen uitgegroeid tot een club van 38 maakbedrijven.

"Deze ondernemingen hebben stuk voor stuk bewezen dat ze tot de internationale top behoren", aldus Peter Demuynck, algemeen directeur van technologiefederatie Agoria Vlaanderen. Agoria en onderzoekscentrum Sirris reiken al zes jaar de awards uit, in samenwerking met Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, essenscia Vlaanderen, Centexbel, Catalisti, Wood.be en Flanders' FOOD. Vlaams minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V) was woensdag bij de uitreiking aanwezig.

"Fabrieken van de Toekomst" moeten investeren in digitalisering, in slimme processen en producten, en in een productie van wereldniveau. Ze moeten ook doordacht omgaan met energie en materialen en aandacht hebben voor betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. Meer dan 600 Vlaamse maakbedrijven volgen begeleiding om deze transformatie te ondergaan.

De 38 "Fabrieken van de Toekomst" investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 1,7 miljard euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisering en automatisering. Hun tewerkstelling steeg in diezelfde periode met 17 procent. "Dat is het bewijs dat digitalisering, robotisering en automatisering niet ten koste van de werkgelegenheid gaan, wel integendeel, en dit dankzij de groei in productiviteit en omzet", zegt Geert Jacobs, expert innovatie bij Agoria.

De technologiefederatie zal binnenkort ook een roadshow organiseren waar ondernemers kunnen leren van de aanpak van de winnaars en met hen in dialoog kunnen gaan (https://www.agoria.be/factory-of-the-future-roadshow-2020/ ).

Internationaal succes

Niet alleen de Fabrieken van de Toekomst spreiden hun vleugels uit en richten zich op de internationale markt. Agoria en Sirris doen dat ook. Ze promoten hun visie over de Fabriek van de Toekomst in Europa, en dat is niet onopgemerkt gebleven. In Duitsland groeit steeds sterker de aandacht voor ‘de mens’ in Industrie 4.0, Nederland neemt sinds vorig jaar het concept van ‘Fabriek van de Toekomst’ over en ook 15 andere Europese landen, onder auspiciën van de Europese commissie, bereiden zich voor om een gelijkaardig actieprogramma in hun aanpak te integreren.

Gedigitaliseerde productieprocessen

Om uit te groeien tot een Fabriek van de Toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen. ‘Met het Factory of the Future actieprogramma begeleiden we nu al sinds 2012 de Belgische maakindustrie in de richting van een duurzame lokale verankering, door onder andere concepten van industrie 4.0 te introduceren’, zegt Herman Derache, algemeen directeur van Sirris. ‘Om succesvol te blijven - ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties - moeten onze bedrijven zich opnieuw heruitvinden en ook doordacht omgaan met energie en materialen, naast een mensgerichte aanpak. Productie en industrie 4.0 staan nog niet helemaal op punt bij de bedrijven, er is nog werk om ze aan boord te krijgen in de transformaties en ze te coachen naar succes. Daar zorgt Sirris voor met onze 4.0 Made Real, praktische aanpak waar we bedrijven adviseren en begeleiden in hun 4.0 aanpak.’

‘Factories of the Future’ leveren klantspecifieke producten met een hoge toegevoegde waarde en hebben de wendbaarheid om vlot in te spelen op een snel veranderde marktvraag. Met een open geest voor nieuwe zakenmodellen zetten ‘Factories of the Future’ vol in op gedigitaliseerde productieprocessen. Ze maken maximaal gebruik van moderne productietechnologieën.’

‘Belangrijk dat alle Vlaamse bedrijven zich volop voorbereiden op de toekomst’

Peter Demuynck, algemeen directeur van de technologiefederatie Agoria Vlaanderen, lauwert de inspanningen van de Vlaamse Factories of the Future en roept alle Vlaamse bedrijven op om hun voorbeeld te volgen. ‘De fabrieken van de toekomst zijn toonaangevend op vlak van industrie 4.0. Zo plaatsen ze de Vlaamse maakindustrie ook internationaal op de kaart. Agoria hoopt met dit programma ook de andere Vlaamse bedrijven te inspireren om zelf ook een tandje bij te steken. Agoria organiseert hiervoor binnenkort ook een Factory of the Future-roadshow waar Vlaamse ondernemers kunnen leren van de aanpak van de winnaars en met hen in dialoog kunnen gaan om hun eigen uitdagingen te toetsen aan de ervaringen van de laureaten. Deze roadshows worden ook gekoppeld met een lerend netwerk, waarin bedrijven samen worden ondergedompeld in de 7 transformatiedomeinen.’

Tot slot mogen Daikin (Oostende), Rousselot (Gent) en Veranneman Technical Textiels (Ardooie) zich nog drie jaar Fabriek van de Toekomst noemen. In 2017 hebben deze bedrijven een eerste beoordeling gehad, waar ze minimum 80 procent scoorden op de 7 transformaties. Deze titel was geldig voor 3 jaar en nu hebben ze opnieuw een audit gekregen met een geüpdate methodologie. Nu mogen ze dus de titel Factory of the Future voor 3 jaar verder gebruiken.

Nieuwsbericht van Agoria, 19/02/2020


Feel free to share

Agenda

15/03 - 18/03: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)