Fluxys onderzoekt met “BE-HyStore” de mogelijkheid om waterstof op te slaan in de ondergrond van Loenhout

Infrastructuurpartner Fluxys Belgium heeft het pilootproject BE-HyStore om de haalbaarheid van de opslag van waterstof in de ondergrond van Loenhout op te slaan toegelicht. Met 40 jaar expertise in opslag van aardgas in de ondergrond onderzoekt Fluxys vandaag de mogelijkheden om waterstof op te slaan in een ondergrondse watervoerende laag (aquifer).

Op meer dan 1 kilometer diep in de ondergrond van de Fluxys site in Loenhout in de provincie Antwerpen bevindt zich een unieke geologische structuur die geschikt is om gasvormige moleculen in op te slaan. Sinds 1985 wordt hierin aardgas gestockeerd en weer opgehaald.

Fluxys heeft in samenwerking met Geostock, een wereldautoriteit op het vlak van ondergrondse opslag, de voorbije 3 jaar onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van dit project. Aan de hand van praktijktesten wil Fluxys nu samen met de UGent duurzame opslagmogelijkheden van deze unieke ondergrond verder analyseren. Het gezamenlijk project, BE-HyStore, wordt ondersteund door het federale Energietransitiefonds.

Vandaag vervult de site in Loenhout een essentiële rol in de aardgas-bevoorradingszekerheid van België. Het spreekt voor zich dat Fluxys in de toekomst deze rol verder wenst te vervullen voor waterstof. Bovendien is waterstof een molecule die een zeer grote bevoorradingszekerheid van hernieuwbare energie kan bieden, ook in winterperioden met weinig wind en zon, mede dankzij de ondergrond in Loenhout die een potentiële H2-opslagcapaciteit van 2,4 TWh heeft, het equivalent van 30 miljoen elektrische wagens.

Alexander De Croo, eerste minister: “We zetten als land elke dag een nieuwe stap om zelf energie te produceren en de prijs te drukken voor onze burgers en bedrijven. Energie uit zon en wind is grotendeels afhankelijk van weersomstandigheden.

Door de geproduceerde energie als waterstof op land op te slaan, kan de vraag beter beantwoord worden. Hier in Loenhout wordt al decennialang gas opgeslagen.

Nu starten we met het testen van de opslag van niet-fossiele energiebronnen. Onze waterstofstrategie blijft niet bij mooie verklaringen maar wordt in praktijk omgezet.”

Pierre-Yves Dermagne, federaal minister van Economie en Werk: “Ik ben erg gelukkig met de lancering van dit innovatieve testproject rond waterstofopslag door Fluxys in Loenhout. Dergelijke experimenten zijn, samen met de uitrol van de waterstofbackbone en de energieprojecten aan de kust en in de havens, onmisbaar voor het realiseren van de groene transitie en om onze welvaart in de toekomst te verzekeren.

Innovatie in de energiesector zal de Belgische economie en tewerkstelling ondersteunen en ons land in staat stellen om zich als koploper te positioneren op nieuwe markten.”

Tinne Van der Straeten, federaal minister van Energie: "Waterstof is essentieel om onze zware industrie te vergroenen en onze klimaatdoelstellingen te halen. Net als bij wind op zee maken we van België een leider in groene waterstof: enkele maanden geleden met de aanleg van de eerste waterstofleidingen en vandaag met de opslag van waterstof in Loenhout. Een baanbrekend concept dat voortvloeit uit een onderzoeksproject dat werd gesteund met het energietransitiefonds. Onze energiestrategie is erop gericht om dankzij hernieuwbare energie onze energietoekomst in eigen handen te nemen en onze energieonafhankelijkheid te versnellen. We effenen het pad naar een duurzame en klimaatneutrale toekomst voor ons land.”

Pascal Baylocq, CEO van Geostock: "Deze piloot is een wereldprimeur op het gebied van waterstofinjectie in een aquifer. De test heeft het potentieel om de eerste haalbaarheidsstudies die we hebben uitgevoerd te bevestigen. We feliciteren Fluxys met deze primeur en zijn erg blij dat we samen met hen dit project uitvoeren. De resultaten van deze test kunnen in de toekomst toegang geven tot enorme waterstofopslagcapaciteiten in heel Europa en zo de uitdagingen van de energietransitie ondersteunen.”

Louis Sileghem, Waterstofplatform Manager UGent: “We zijn verheugd dat we de jarenlange samenwerking tussen Fluxys en de Universiteit Gent rond waterstofonderzoek kunnen voortzetten via het Be-HyStore project, gesteund door de federale overheid. Dit nieuwe project maakt het mogelijk om de kloof tussen de academische wereld en industriële toepassingen te overbruggen. We zijn trots dat we het voortouw nemen in baanbrekend onderzoek naar ondergrondse waterstofopslag, dat het potentieel heeft om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we hernieuwbare energie opslaan."

Pascal De Buck, CEO van Fluxys: "Het opslaan van energie in de vorm van waterstofmolecules is cruciaal om in de toekomst flexibiliteit en zekerheid te bieden aan ons energiesysteem. Met dit pilootproject tonen wij onze daadkracht om de energietransitie met alle troeven van onze infrastructuur te ondersteunen en versnellen.”

Nieuwsbericht van Fluxys, 23/10/2023


Feel free to share

Newsletter

News

New Ha-VIS eCon switches for robust single pair Ethernet

OPC UA connects the industry to the Metaverse

SPE and IO-Link: JUMO as a Solution Provider with the Best of Both Worlds for the Customer

Lack of ambition and attention risks making electricity grids the weak link in clean energy transitions

Startup without waiting

A future-proof way of connecting IT and OT systems


Agenda

31/01/24 - 02/02/24: Indumation.be, Kortrijk Xpo (B)

20/03/24 - 21/03/24: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03/24 - 21/03/24: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03/24 - 28/03/24: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04/24 - 26/04/24: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05/24 - 16/05/24: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05/24 - 16/05/24: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05/24: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06/24 - 06/06/24: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06/24 - 14/06/24: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09/24 - 19/09/24: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)