Agoria gaat Belgische Gaia-X hub leiden

Mathieu Michel, Staatssecretaris van Digitalisering, en Bart Steukers, toekomstig CEO van technologiefederatie Agoria, hebben vandaag ’Gaia-X for Belgium’ gelanceerd. Met deze hub pluggen ze in op Gaia-X, het Europees project dat werkt aan een Europese cloud en datastrategie. De lancering gebeurde op de eerste pan-Europese GAIA-X-top.

De cloud staat voor een netwerk dat met al de computers die erop aangesloten zijn een soort 'wolk van computers' vormt, waarbij de eindgebruiker niet weet op hoeveel of welke computer(s) de software draait of waar die computers precies staan. Gaia-X is een Europees initiatief dat een ecosysteem van cloud- en datadiensten creëert die wordt ondersteund door Europese datawetten. Het doel is om van Europa een leider te maken in de wereldwijde data-economie en om data- gestuurde bedrijfsvoering over het hele continent te stimuleren. Gaia-X is een belangrijke stap naar een sterkere Europese interne digitale markt.

Data-economie in cijfers:

• In 2020 wordt de waarde van de Belgische data economie geschat op 12,2 miljard euro, ongeveer 2,9 % van het Belgische BBP.

• 133.000 mensen zijn tewerkgesteld in deze data-economie.

• 90 % van alle bestaande data is gecreëerd in de voorbije 2 jaar.

• 80 % van de data die momenteel bij bedrijven zit, is ‘black data’, onbekend of onbenut.

• 60 % van de Belgische Industriële kmo’s vergaart reeds actief data.

• Maar 40 % van deze bedrijven benut deze data ook actief.

Voor België is Gaia-X belangrijk omdat onze open economie gebaat is bij elke stap in de richting van een sterkere Europese digitale eenheidsmarkt. België beschikt over een sterke, groeiende en exportgerichte IT-industrie; dicht bij het hart van de Europese instellingen in Brussel. De internationale Gaia-X vzw is dan ook opgericht en gevestigd in Brussel.

Technologiefederatie Agoria zal de Belgische hub leiden met steun van de FOD Economie en de FOD Beleid en Ondersteuning (BOSA). “We zijn erg in de wolken met dit initiatief rond de cloud. Met deze hub willen wij alle Belgische belanghebbenden rond cloud samenbrengen en de belangen van ons land in het project behartigen. Ook België verdient een stuk van de taart, en als er op Europees niveau wordt gewerkt rond cloud, is het belangrijk dat België daar mee op de eerste rij staat”, zegt Bart Steukers van Agoria. “Met “Gaia-X for Belgium” willen we een Belgisch stakeholder platform creëren, dat in eerste instantie de officiële verbinding zal zijn met het Europese Gaia-X project, maar in de toekomst zal er ook naar andere cloud projecten gekeken worden”.

Op dinsdag 26 januari zal “Gaia-X for Belgium” een kick-off evenement organiseren, om zo alle belanghebbenden een eerste keer samen te brengen, en samen te kijken hoe Gaia-X kan en zal werken voor België.

Nieuwsbericht van Agoria, 18/11/2020


Feel free to share

Agenda

15/03 - 18/03: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)