SPIE installeert 10 walstroomkasten voor De Vlaamse Waterweg

SPIE Belgium, een dochteronderneming van de groep SPIE, de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, ontwikkelde vorig jaar samen met partners Phoenix en Involtum een prototype voor walstroomkasten. De Vlaamse Waterweg, het agenschap van de Vlaamse overheid dat de bevaarbare waterlopen in Vlaanderen beheert, heeft al een eerste bestelling geplaatst.

In 2019 besloot SPIE Belgium om samen met partners Phoenix, verantwoordelijk voor de hardware, en Involtum (Nederland), verantwoordelijk voor het betaalplatform, een prototype te ontwikkelen voor walstroomkasten. Walstroom bestaat uit een elektriciteitskast langs de oevers van havens of bevaarbare waterlopen waar boten kunnen aanmeren en zich van stroom kunnen voorzien. Dit heeft als voordeel dat de boten hun vervuilende dieselgeneratoren niet moeten laten draaien voor het opwekken van de nodige energie op de boot. Tevens kunnen de schippers via een app op hun smartphone de walstroomkast inen uitschakelen en hun energieverbruik betalen.

De exploitant kan via een platform op het internet een overzicht raadplegen van de ingeschakelde kasten, de verbruikte energie en de inkomsten die hiermee gepaard gaan.

Vandaag haalt SPIE Belgium haar eerste contract binnen voor deze oplossing. De business unit Infrastructure & Services zal voor het agentschap De Vlaamse Waterweg 10 walstroomkasten produceren en installeren aan het sluizencomplex te Wijnegem op het Albertkanaal, in de provincie Antwerpen. De Vlaamse Waterweg beheert en exploiteert meer dan 1.000 km bevaarbare rivieren en kanalen, als een belangrijk netwerk dat bijdraagt aan de economie, de welvaart en de leefbaarheid van Vlaanderen. Om het vervoer via de binnenvaart te versterken, zal het agentschap de walstroomvoorzieningen in Wijnegem verder uitbreiden, zodat er voortaan kasten staan aan beide zijden van het drukste sluizencomplex van het land. Deze werken passen in het project BENEFIC1 van het Europese programma ‘Connecting Europe Facility’, dat gefinancierd wordt door de Europese Commissie.

Christian Deleener, verantwoordelijke voor bedrijfsontwikkeling bij SPIE Belgium: “Ons doorzettingsvermogen en onze investeringen in een prototype samen met onze partners Phoenix en Involtum worden vandaag bekroond met dit heel mooie contract. Het past in het kader van een rationeler energieverbruik dat wij sterk aanprijzen en dat perfect aansluit bij de verbintenissen die we bij SPIE zijn aangegaan.”

Christian is optimistisch over de toekomst van walstroomkasten: “Vandaag zijn we heel trots dat we dit project hebben binngengehaald maar naar de toekomst toe zou SPIE ook gelijkaardige installaties kunnen voorzien om bijvoorbeeld elektriciteit te voorzien op parkings voor vrachtwagens met koelcompartimenten. Buiten milieuverontreiniging zal dat ook geen geluidshinder veroorzaken voor andere chauffeurs. Ook is dezelfde applicatie toepasbaar op plaatsen voor kampeerwagens, grote festivals, marktplaatsen, enz.”

Nieuwsbericht van SPIE Belgium, 14/04/2021


Feel free to share

Agenda

15/03 - 18/03: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)