VTOL brengt mobiele robot mee

In de zoektocht naar nieuwe logistieke oplossingen wordt wel vaker met drones geŽxperimenteerd, maar de K-RACER van Kawasaki Heavy Industries, die net zijn eerste proof-of-concept vlucht achter de rug heeft, is toch nog een categorie straffer. De onbemande VTOL (vertical take-off and landing) helikopter kan 100 kg vervoeren en brengt ook nog eens zijn eigen mobiele robot mee.

De K-RACER zelf had zijn eigen maiden trip al twee jaar geleden. De VTOL is deels helikopter, met een rotor met 4m diameter, en deels vliegtuig met twee propellers. Die twee propellers nemen de taak over van de propeller die bij een klassieke helikopter achterin de vin zit Ė namelijk vermijden dat het toestel gaat mee roteren met zijn rotor. Het design van de K-RACER laat toe om hogere snelheden te halen dan een klassieke helikoter, stelt Kawasaki Heavy Industries.

De aandrijving gebeurt met een motor van een motorfiets Ė de Kawasaki Ninja H2R. Dat is zoals wij Kawasaki kennen, maar het bedrijf is al langer actief in helikopters en maakt bijvoorbeeld toestellen die gebruikt worden door brandweer en medische hulpdiensten.

In het nieuwe project wordt op logistieke toepassingen gefocust. De K-RACER werd daartoe uitgerust met een systeem dat na de landing een mobiele robot vrijgeeft die de zogenaamde last mile van leveringen kan verzorgen. Klinkt allemaal nogal futuristisch maar volgens Kawasaki zal het toestel effectief gebruikt worden in een project van het Japanse Ina City waarin onderzoek gedaan wordt naar alternatieve logistieke oplossingen.

Kawasaki is lang niet het enige bedrijf dat aan de ontwikkeling van VTOL toestellen werkt. Heel wat bedrijven, waarvan het Amerikaanse Joby misschien het meest gekende is, willen elektrische VTOLís inzetten als luchttaxiís. Day de K-RACER een verbrandingsmotor heeft maakt hem misschien dus nog het meest een buitenbeentje, maar ook het feit dat die ontworpen is om onbemand te vliegen.

© Productivity.be, 03/01/2022


Feel free to share

Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)