Yaskawaís nieuwe MOTOMAN PL serie palletiseer robots

Met de Motoman PL-serie presenteert Yaskawa een nieuwe generatie krachtige palletiseerrobots. Deze allrounders worden gebruikt voor het automatisch palletiseren en depalletiseren - naast klassieke eindverpakkingen ook steeds vaker in de distributielogistiek.

Een groot werkbereik, optimaal ruimtegebruik en vooral een hoge doorvoer en korte cyclustijden - dat zijn de kernkenmerken van de Motoman PL-serie palletiseerrobots waarmee Yaskawa opnieuw het leiderschap in de branche nastreeft. De nieuwe serie is in eerste instantie gericht op vier modellen met een laadvermogen tussen 190 kg en 800 kg, en een werkbereik van meer dan drie meter, waardoor het breedste spectrum van hoogwaardige palletiseertaken wordt bestreken. In de zomer van 2021 wordt de serie aangevuld met andere modellen.

Nieuw afgestemde kinematica en de nieuwste generatie Sigma7-aandrijftechnologie verbeteren de stabiliteit, het laadvermogen en de cyclustijden nog meer. Door hun compacte ontwerp en kleine footprint zorgen palletiseerrobots van Motoman voor een optimaal gebruik van de ruimte voor het opzetten van compacte palletiseercellen. Mediakabelpakketten voor grijpers kunnen - beschermd en botsvrij - worden aangesloten via de robotbasis en in de arm via alle assen en de holle pols. De holle as is optimaal gedimensioneerd op respectievelijk 75 mm (PL190 / 320) en 100 mm (PL500 / 800).

PL series begint met vier modellen

De reeks momenteel beschikbare robotmodellen van de PL-serie begint met de Motoman PL190. Deze laatste palletiseert en depalletiseert automatisch kratten, dozen, zakken en drankkratten met een hoge snelheid van meer dan 1700 cycli per uur (afhankelijk van de palletiseertaak), met een laadvermogen van 190 kg. Het state-of-the-art design heeft dankzij de krachtige aandrijfmotoren geen balancer nodig, is uiterst compact en biedt nog meer stabiliteit en dynamiek. Met zijn brede werkbereik van 3159 mm bereikt de PL190 een realistische palletstapelhoogte van meer dan 2600 mm. Het kan worden gebruikt voor het stapelen van meerdere pallets tot een indrukwekkende hoogte, of voor vloermontage zonder dat er extra sokkels nodig zijn.

Met identieke kinematica en reikwijdte kan de PL320 - de heavy-duty versie van de robot - een maximaal laadvermogen van 320 kg aan. Dit model is dus ideaal voor het palletiseren van zware zakken of containers.

De twee nieuwe palletiseermachines voor zwaar gebruik PL500 en PL800 bevinden zich in het hoge laadvermogenbereik van maximaal 800 kg. Met overtuigende prestatiecijfers kunnen ze complete productlagen van een lopende band tillen of zware producten en containers behandelen.

Controle, planningstools en programmeren

Alle robots van de Motoman PL-serie werken samen met de compacte, krachtige controller YRC1000 die een breed scala aan functies biedt voor padplanning en communicatie. De controller synchroniseert ook de bewegingen van functiegrijpers of sporen. De ideale combinatie is met de optionele functionele veiligheidsunit (FSU) voor het beveiligen en minimaliseren van compacte werkplekken.

De unieke MotoLogix-interface stelt PLC-systeemprogrammeurs in staat robots te programmeren in hun gebruikelijke IEC61131-conforme PLC-programmeeromgeving. Een speciale robotprogrammeur is niet meer nodig en de integratie in de PLC-controller wordt sterk vereenvoudigd.

De MotoSimVRC-simulatiesoftware maakt eenvoudig ontwerp, planning en simulatie van palletiseercellen mogelijk. Met een zelfverklarende gebruikersinterface vereenvoudigt de optionele PalletSolver-palletiseersoftware van Yaskawa de programmering van ophaal- en aflegpatronen, evenals laagpatronen, en biedt tal van toepassingsspecifieke functies zoals gemengd palletiseren of multi-grijpers.

Nieuwsbericht van YASKAWA, 28/04/2021


Feel free to share