Vlaanderen investeert ruim kwart miljoen euro in Belgische Google van de genetica

De start-up BioStrand ontvangt 235.000 euro aan subsidies van de Vlaamse overheid, wat het bedrijf toelaat om de prestaties van zijn technologie voor genetisch onderzoek door te lichten in samenwerking met de universiteiten van Hasselt en Antwerpen. Die wetenschappelijke validatie is de laatste stap voor BioStrand om zijn genetische zoekmachine te lanceren naar onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen van bedrijven en universiteiten wereldwijd.

Begin juni haalde het Belgische BioStrand 2 miljoen euro op bij K&E, het investeringsfonds van de oprichters van het gewasbeschermingsbedrijf Globachem. Twee maanden later ontvangt de start-up een kwart miljoen euro aan subsidies van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Met die stap is BioStrand klaar om genetisch onderzoek aan universiteiten en in bedrijven te moderniseren.

Dr. Ingrid Brands, CEO en mede-oprichtster van BioStrand: “Onze technologie is een fundamenteel nieuwe benadering in 40 jaar genetische data-analyses. De subsidie van Vlaio die de samenwerking met de universiteiten van Hasselt en Antwerpen mogelijk maakt, is dan ook erg belangrijk voor ons. Ze zullen de precisie van onze technologie om onder meer DNA en eiwitten te onderzoeken grondig doorlichten. Dat wetenschappelijk keurmerk zal ons toelaten internationaal door te breken.”

Internationale interesse in software-abonnementen

BioStrand heeft de voorbije maanden een team uitgebouwd van om en bij de 12 ervaren technische experten en heeft zijn intrek genomen in de Diepenbeekse incubator BioVille. Van daaruit focust de start-up naast de samenwerking met de UAntwerpen en UHasselt op het overtuigen van academische en commerciële klanten. Momenteel hebben er al 3 grote universiteiten en diverse grote internationale organisaties uit de biotech en gezondheidszorg, maar ook de voedingssector en de cosmetische wereld interesse getoond in de software-abonnementen voor genetische analyse van BioStrand.

Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie en Innovatie: “Met de steun van het Agentschap Innoveren en Ondernemen zorgen we ervoor dat Vlaanderen aan de top van de wereld blijft op vlak van biotechnologisch onderzoek. De genetische zoekmachine van BioStrand digitaliseert en moderniseert het genetisch onderzoek en zal zo kunnen bijdragen tot snellere en efficiëntere doorbraken in genetische R&D. In tijden van corona is dit meer dan ooit van belang. BioStrand is meteen ook het zoveelste bewijs dat onze regio een goede voedingsbodem is voor start-ups. Ze kunnen zich hier perfect ontwikkelen, jobs lokaal verankeren en toch wereldwijd een grote impact hebben.”

Nieuwsbericht van BioStrand  , 25/08/2020


Feel free to share

Newsletter

Agenda

14/03 - 16/03: Embedded World, Nürnberg

22/03 - 23/03: M+R, Antwerp Expo (B)

29/03 - 31/03: Machineering, Brussels Expo (B)

07/06 - 08/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

18/09 - 23/09: EMO, Hannover (D)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)