Sigma blikt terug op succesvol 2018

De verkoop van heftrucks en magazijntrucks kende vorig jaar met 12.765 eenheden een absoluut record, al lijkt de markt zich na de forse groei in 2017 wel te stabiliseren. Opvallend cijfer in de resultaten die Sigma vorige week presenteerde is wel de daling in elektrische heftrucks ten gunste van machines met thermische motoren.

Na een groei met 17,5% in 2017 noteerde Sigma nog een lichte stijging met 1,4% in het aantal verkochte heftrucks en magazijntrucks in 2018.

Sigma is de federatie van de algemeen vertegenwoordigers van materiaal voor openbare en private werken, voor de bouw en voor de goederenbehandeling.

De vereniging heeft een traditie van jaarlijks de kencijfers van haar leden te consolideren en te presenteren, wat uiteraard een goed beeld geeft van de sector, maar ook van de economie tout-court.

Met die economie ging het dus nog uitstekend vorig jaar, maar Sigma is wel wat voorzichtig voor de toekomst. In het begin van dit jaar werden wel nog stevige cijfers neergezet maar dat was deels te danken aan een achterstand in leveringen eind vorig jaar. Momenteel worden er iets minder orders opgetekend.

Het feit dat de sector vorig jaar grote moeite had om de sterke vraag bij te benen verklaart mogelijk een aantal opvallende schommelingen in de cijfers. Zo zag Sigma de verkoop van elektrische heftrucks licht afnemen, wat tegen de tendens lijkt in te gaan, maar dat kan dus ook het gevolg zijn van het feit dat leveringen daar wat achterop bleven.

Elektrische heftrucks vertegenwoordigen 58% van de heftruckmarkt.

Tekort aan technische medewerkers

Opvallend was nog het grote verschil tussen de cijfers van Sigma en die van WITS Ė een organisatie die over heel de wereld cijfers van fabrikanten verzamelt. WITS geeft een verkoop voor BelgiŽ die 27% hoger ligt dan de cijfers van Sigma.

Dat lijkt te wijzen op een toename van de import van Chinese machines, al is het niet meteen duidelijk hoeveel van die toestellen ook effectief op de Belgische markt terechtkwamen. Het zou kunnen dat hier machines worden meegeteld die in Antwerpen ingevoerd werden om nadien elders in Europa terecht te komen.

Een van de grootste uitdagingen voor de sector is om de service te organiseren van alle machines die de afgelopen jaren verkocht werden.

Dries Van Haut, voorzitter van Sigma, noemt het probleem om technische medewerkers te vinden ronduit schrijnend. De vereniging heeft bij de sociale onderhandelingen daarom ingezet op een uitbreiding van het aantal vrijwillige overuren. Op Matexpo in september zal ook een inspanning gedaan worden om meer jongeren van technische scholen warm te maken voor de sector.

Bij de voorstelling van de cijfers haalde Dries Van Haut ook een citaat aan van de Amerikaanse dichter Ogden Nash Ė een citaat dat misschien ook in overweging genomen moet worden om een oplossing te vinden voor het tekort aan technische mensen: ďPeople who work sitting down get paid more than people who work standing up.Ē

© Productivity.be, 01/07/2019


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen