Mobiele exoskelettechnologie voor gedetailleerde gebouwenscans

ImmoPass, de eerste technische controle-specialist voor vastgoed in België, gebruikt ‘VISION’, draagbare hightech om virtuele modellen van gebouwen te maken, ook historische panden zoals het station van Binche. Dankzij mobiele digitalisering wil ImmoPass de hoogkwalitatieve documentatie van gebouwen voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken.

ImmoPass is al gekend voor zijn vastgoedtechnische en energieaudits. De start-up blijft evolueren en blijft ook zijn dienstenaanbod diversifiëren door nu ook VISION-robottechnologie in te zetten. Daardoor is ImmoPass in staat om vrijwel alle types gebouwen te modelleren.

Marc Guilmot, medeoprichter en CEO van ImmoPass, legt uit: ‘De VISION-robot heeft de vorm van een exoskelet. Dat wordt gedragen door één persoon die zich traag door een gebouw voortbeweegt, aan een snelheid van 2 à 3 km/u. Deze wandeling maakt het mogelijk om elk gebouw volledig te digitaliseren. VISION heeft twee radars (horizontaal en verticaal) en een camera die 600.000 meetpunten per seconde opneemt. Dit gaat 10 tot 20 keer sneller dan een traditionele meting, met extreme precisie, tot op de millimeter. Het is ook niet nodig je opnieuw te verplaatsen als je ergens een meting bent vergeten. Het resultaat is verbluffend.’

ImmoPass en VISION virtualiseren het stationsgebouw van Binche

VISION maakt het zelfs mogelijk om historische gebouwen te modelleren. Dat gebeurde al bij de renovatie van het station van Binche, waar zich binnenkort een stokerij (distilleerderij) gaat vestigen. ImmoPass creëerde een 3D ‘digital twin’ van het hele gebouw, met de volledige interne structuur tot in het kleinste detail. Het is voor het eerst dat een Belgisch stationsgebouw op deze manier wordt gedigitaliseerd.

Het station van Binche bevindt zich in de buurt van het stadscentrum van Binche in de provincie Henegouwen, op de lijn 108 die Mariemont met Binche verbindt. Het werd in 1857 in gebruik genomen door de Compagnie du Chemin de Fer du Centre. Het oorspronkelijke gebouw werd na verloop van tijd te klein. Tussen 1905 en 1910 werd het op grootse wijze herbouwd door architect Pierre Langerock. Het imposante neogotische passagiersgebouw werd in 1911 ingewijd en kreeg in 1978 de status van beschermd monument.

Het modelleren van historische gebouwen kan als basis dienen voor de creatie van promotievideo's, het op afstand faseren van renovatie-, herinrichtings- of verhuisprojecten. Maar de toepassingen van VISION gaan verder. Deze technologie maakt het mogelijk om 'as-built'-plannen te maken, die het resultaat weergeven bij oplevering aan het einde van een project. Deze plannen bevatten ook eventuele wijzigingen ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Zo biedt ImmoPass zijn VISION-diensten aan, zowel in 2D als in 3D, aan eigenaars en mede-eigenaars van gebouwen, waarvan de plannen verouderd en/of onnauwkeurig zijn. VISION maakt het ook mogelijk om het gewicht van een gebouw te berekenen, het volume en de dichtheid ervan te meten, metingen op afstand uit te voeren en het onderhoud of de nodige werkzaamheden te helpen plannen.

Van traditioneel naar virtueel

Tot de beschikbaarheid van mature mobiele scantechnologie, was geen enkele opnametool in staat om nauwkeurige 2D- en 3D-modellen en virtuele rondleidingen te produceren. Wie toch iets in die richting wilde, moest daarom vaak beroep doen op twee verschillende partijen. Eén voor panoramische opname (om virtuele rondleidingen mogelijk te maken) en de andere voor de terrestrische laserscanning (om 2D en 3D-modellen te maken). Dit resulteerde in hoge kosten, lange doorlooptijden, moeilijke schaalbaarheid en een hele reeks andere problemen.

Gaandeweg kwamen er technologische ontwikkelingen, zoals Terrestrial Laser Scanners (TLS) met 'LiDAR'-technologie of panoramische camera's. Terrestrische LiDAR-laserscanners zijn ontworpen om uiterst nauwkeurige puntenwolken vast te leggen. Helaas kunnen die puntenwolken niet worden omgezet in goede virtuele walkthroughs. Panoramische camera's leggen daarentegen wel beelden vast én genereren gebruiksvriendelijke rondleidingen. Maar die datasets missen dan weer precisie en kunnen niet worden gebruikt voor kwalitatieve 2D- en 3D-plannen. Met VISION biedt ImmoPass een complete mobiele scanoplossing van hoge kwaliteit en maakt gebouwen overal virtueel toegankelijk.

De robottechnologie en software van VISION

VISION maakt hoogwaardige 2D en 3D-realiteitsopnamen van complexe gebouwen en bouwplaatsen mogelijk. Dit apparaat bevat twee professionele LiDAR-scanners en meerdere HD-camera's, zodat VISION tegelijkertijd 3D én panoramische opnamen kan maken. Deze technologie maakt het gebruik van een mobiel scansysteem mogelijk om een opname van een pand te maken en alle 2D CAD-modellen, 3D Revit-modellen en virtuele rondleidingen te produceren.

VISION biedt ook webgebaseerde 3D-visualisatiesoftware voor gebouwen waarmee gebruikers op een realistische en integrale manier met scangegevens kunnen omgaan, zonder dat ze terrestrische apparaten hoeven te installeren. Puntenwolken en panoramische beelden worden omgezet in intelligente virtuele ruimtes die voor alle partijen toegankelijk zijn via elke standaard webbrowser. Die puntenwolken kunnen vanuit meerdere hoeken worden bekeken en verkend (vogelperspectief, walkthrough, 2D-plattegronden en 360° panorama).

Andere technische troeven van VISION

De VISION-robot:

• Maakt dynamische 2D en 3D-realiteitsopnames van complexe infrastructuren. De technologie kan ook worden gebruikt voor complexe binnenruimten met slechte lichtomstandigheden, buitenomgevingen of bouwwerven.

• Garandeert all-in-one opnames met uitzonderlijke precisie. De VISION-systeemsoftware beschikt over unieke en robuuste SLAM-algoritmen die een volledig gebouw, inclusief de gevel en omgeving, nauwkeurig vastleggen.

• Registreert nauwkeurig geodatasets. VISION is volledig compatibel met standaardtools en kan controlepunten vastleggen in een lokaal locatiecoördinatensysteem. De technologie ondersteunt ook nationale en wereldwijde coördinaten voor nauwkeurige georegistratie en afstemming van datasets.

• Genereert zeer realistische texturen en verwijdert automatisch dynamische objecten, wat handwerk tot een minimum beperkt.

• Levert tijdswinst en een uitstekend investeringsrendement. De snelheid van het captatiesysteem vertaalt zich direct in een return on investment voor de eigenaren. Met de oude methodes (twee leveranciers, twee aparte datasets) kon een project vertraging oplopen. VISION kan het proces aanzienlijk versnellen. Dit betekent dat eigenaren bijvoorbeeld sneller kunnen beginnen met het verhuren van hun ruimte en een hoger rendement op hun investering kunnen behalen. Zo verdient een investering in VISION-technologie zichzelf terug.

• Beschikt over compensatiesysteem voor lichtafval (verduistering van de periferie, ook wel donkere hoeken genoemd). Het bevat ook HDR-beeldvorming (High Dynamic Range) voor een betere panoramakwaliteit en automatische witbalans, balancering om de kleurtint de verlichting aan te passen voor betere kleuren (vooral voor scannen in open lucht).

• Garandeert hoge kwaliteit van de puntenwolkafbeeldingen. Bij het scannen bij weinig licht wordt de RGB-intensiteit en -kleuring ingeschakeld om tekortkomingen te compenseren. Zo wordt de kleurcodering geoptimaliseerd en wordt de precisie van de puntenwolken tot 30% verbeterd.

De VISION-software biedt nog een bijkomend type product, dat het gebruik van 3D-scangegevens uitbreidt:

• Het is nu mogelijk om bij grote puntenwolkbestanden op elk moment eenvoudig een specifiek gedeelte van de puntenwolk te vinden, te markeren en te downloaden. Bovendien kunnen gebruikers punt-tot-puntmetingen uitvoeren met een nauwkeurigheid tot op de centimeter. Vervolgens kunnen ze de gegevens bewerken om belangrijke gebieden, of gebieden die moeten worden vernieuwd, te markeren.

• Een ander voordeel is dat gebruikers niet langer afhankelijk zijn van fysieke opslagapparaten zoals harde schijven, USB-sticks en SD-kaarten om hun puntenwolken op te slaan en te beheren, wat de toegang tot grote puntenwolkensets makkelijker maakt. Via een webbrowser is een simpele link voldoende om een specifieke gedigitaliseerde inhoud of locatie te publiceren en te delen. Geen downloads, plug-ins of software nodig.

Betaalbare technologie

Deze revolutionaire innovatie maakt digitalisering toegankelijk voor de meeste eigenaren en mede-eigenaren. Het vermindert de kosten van een volledige gebouwopname drastisch. Concreet komt de totaalkost nu op tussen de € 1000 en € 2000 voor een woongebouw. Ook voor grotere gebouwen realiseert men tot 70% besparing in vergelijking met traditionele meettechnieken.

Nieuwsbericht van ImmoPass, 20/10/2022


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement

The All Electric Society Arena points the way to a carbon-neutral industrial society

Machine manufacturers showcasing security solutions for digital grinding processes at GrindingHub

New Level and Flow Controller Reduces Complexity in Water and Wastewater Applications


Agenda

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)