3D printen kunststoffen

Een grote vrijheid in het creëren van vormen en een eenvoudige supply chain door productie ter plaatse. Dat zijn de twee grote voordelen die 3D printen biedt. In dit overzicht bekijken we een aantal machines en technologieën voor het printen van componenten in kunststoffen.

De meest gebruikte technologieën in additive manufacturing van plastic componenten zijn

Fused Deposition Modeling (FDM)

Stereolithografie (SLA)

Selective Laser Sintering (SLS)

Multi Jet Fusion

Material Jetting (MJ)


Productoverzicht

3D Systems

95% materiaalefficiëntie

De ProX SLS 6100 van 3D Systems gebuikt Selective Laser Sintering om duurzame materialen te printen in nylon. Het material quality control systeem zorgt voor het mengen en recycleren van poeders zonder manuele tussenkomst, waarbij een materiaalefficiëntie van 95% bereikt wordt. De machine heeft een bouwvolume van 381 x 330 x 460 mm en print tot 2,7 liter per uur.
Stratasys

Objecten in meerdere kleuren

De Objet260 Connex3 van Stratasys is een Polyjet printer (Material Jetting) die meerdere materialen en dus ook objecten in meerdere kleuren kan printen, volgens de kleurenselectie in CAD bestanden. Ook kunnen materialen met verschillende fysieke eigenschappen in een model gecombineerd worden. De printer heeft een bouwvolume van 255 x 252 x 200 mm en print lagen met een resolutie tot 16 micron.
Arburg

Volwaardige extruder

De Freeformer van Arburg gebruikt een proces dat enigszins vergelijkbaar is met FDM, maar in tegenstelling tot het smelten van een filament maakt de Freeformer gebruik van een volwaardige extruder. De machiine werkt dus met gewone kunststofgranulaten. Componenten worden gebouwd op een bewegende tafel die zich positioneert ten opzichte van de vaste extruder.
XYZprinting

CMYK-inkjettechnologie

De da Vinci Color van XYZprinting is een full colour desktop 3D printer die gebruikmaakt van CMYK-inkjettechnologie om kleuren aan te brengen. De FDM printer maakt gebruik van een speciaal kleurabsorberend PLA filament waar tijdens het smelten via de inkjetpatronen kleur aan toegevoegd wordt. De printer heeft een bouwvolume van 200 x 200 x 150 mm en een laagresolutie van 100 tot 400 micron.
EnvisionTEC

Grote objecten uit hars

De 3SP printers van EnvisionTEC produceren grote objecten door een hars uit te harden met een UV-laser maar in plaats van een puntlaser in X en Y te laten bewegen (SLA), laat men een balkje over een as bewegen die de projectie over de lengte van het balkje doet. Dit geeft vooral bij grotere objecten een hogere nauwkeurigheid. De Vector 3SP biedt een bouwvolume van 30.316 kubieke cm en haalt een resolutie van 100 µm.
3D Systems

Direct Digital Production

De Figure 4 machinereeks van 3D Systems gebruikt een concept dat het bedrijf Direct Digital Production noemt. Het is een DLP technologie waarbij een fotogevoelig hars uitgehard wordt door productdoorsnedes laag per laag te projecteren. Daardoor kan de machine hoge snelheden halen Zo claimt de Figure 4 Production op jaarbasis meer dan een miljoen componenten te kunnen printen, waardoor de technologie in bepaalde gevallen de competitie met spuitgieten aankan.
Markforged

Vezelversterkte kunststoffen

De Mark Two desktop printer is een van een reeks machines van Markforged voor het printen van componenten in koolstofvezel, glasvezel en Kevlar. Het gebruik van vezelversterkte kunststoffen levert sterke, stijve en duurzame componenten. Het printbed kan met hoge precisie vastgeklikt worden wat het mogelijk maakt om componenten toe te voegen aan een model en dan weer verder te printen. De bijhorende software maakt het mogelijk het proces met vezels te optimaliseren.
EnvisionTEC

Continuous Digital Light Manufacturing

De Micro Plus cDLM van EnvisionTEC kan objecten printen in enkele minuten dankzij de eigen Continuous Digital Light Manufacturing technologie. Daarbij worden objecten in een hars geprint door de volledige doorsnede in één keer te projecteren op het vloeistofoppervlak, terwijl het platform waarop het product gevormd wordt, continu zakt in de Z-as. De machine maakt deel uit van een ruimere reeks machines, elk gericht op een specifieke toepassing.
UnionTech

Hoge oppervlaktekwaliteit

De RSPro 800 is de grootste SLA printer van UnionTech met een bouwvolume van 800 × 800 × 550 mm. De machine haalt een scansnelheid van 15 m/s en een hoge oppervlaktekwaliteit dankzij een laagdikte van slechts 0,05 mm wat de noodzaak aan nabewerking vermindert. Met de Pilot 250 en Pilot 450 wort de technologie ook in formaten voor de workshop aangeboden.
HP

Digitale productie

De Jet Fusion 5200 Series is een industriële 3D-printoplossing met een bouwvolume van 380 x 284 x 380 mm en een printsnelheid tot 5058 kubieke cm per uur. Daarbij wordt een printresolutie gehaald van 1200 dpi. HP biedt een hele reeks materialen met diverse eigenschappen en integratie met een aantal gekende softwarepakketten voor digitale productie. De printer werkt met build units die de werkstukken nadien meenemen naar het processing station voor het afwerken.
Stratasys

Stereolithografie printer

De Stratasys V650 Flex is een 3D stereolithografie printer waarvoor in samenwerking met DSM vier soorten hars aangeboden worden die elk specifieke materiaaleigenschappen opleveren. De aanpasbare spotgrootte van de laser biedt de mogelijkheid om te spelen met snelheid en precisie voor een optimaal resultaat. Het bad heeft een oppervlak van 508 x 508 mm met een hoogte van 584 mm.
ZMorph

Drie machines in één

Deze nieuwe, all-in-one kantoorprinter is uitgerust met elektronica van industriële kwaliteit. Het maakt sneller en beter 3D-printen, computergestuurd frezen, lasergraveren en snijden mogelijk. Daarmee is het in feite drie machines in één. Zmorph brengt voor de nieuwe machine ook een update van zijn Voxelizer-software uit met meer instellingen voor een grotere actieradius, evenals luchtfilters tegen dampen van semi-giftige deeltjes zoals acrylonitril-butadieen-styreen.

© Productivity.be


Feel free to share