Met FreeMove wordt elke robot collaboratief

De Amerikaanse start-up Veo Robotics uit Massachusetts heeft vorige week FreeMove gelanceerd - een performant visiesysteem dat praktisch elke industriŽle robot kan laten werken in de nabijheid van mensen. Daarmee wil men - net zoals collaborative robots dat doen - bedrijven meer flexibiliteit geven door slimme vormen van automatisering toe te passen.

Kortere productcycli, meer nood aan productvariaties - de uitdagingen voor de maakindustrie zijn intussen genoegzaam bekend. Het antwoord ook - dat zijn slimme vormen van automatisering waardoor men sneller aan de slag kan en waarbij men die dingen die beter en efficiŽnter door mensen gedaan kunnen worden, ook gewoon door mensen laat doen.

Collaborative robots danken hun populariteit aan de toenemende interesse in dit soort van semi-automatisering. Het Amerikaanse Veo Robotics heeft een systeem ontwikkeld waarbij men ook klassieke industriŽle robots als collaborative robots kan inzetten. Dat wil in de praktijk zeggen dat het systeem in staat is om een robotcel te bewaken en in te grijpen nog voor een robot en een operator in aanraking zouden komen.

Het safety systeem - want dat is het dus - bestaat uit een aantal 3D sensoren die zo opgesteld worden dat men een volledig beeld krijgt van een robotcel. De FreeMove Engine brengt al die beelden samen om de situatie in de productiecel te beoordelen en na te gaan hoe objecten en mensen in de cel zich verder kunnen verplaatsen. Als dat een onveilige situatie kan opleveren wordt er ingegrepen in de robotsturing om eerst de snelheid te verlagen en indien nodig de robot helemaal te doen stoppen.

Het systeem is opgebouwd in overeenstemming met ISO 13849 om gebruikt te kunnen worden als een volwaardig safety systeem (PL d). Daartoe worden eigen ontwikkelde sensoren met volledige redundantie en conditiebewaking ingezet. Ook de Engine die de evaluatie doet is redundant uitgevoerd met een safety processor die de resultaten van de twee afzonderlijke kanalen permanent met elkaar vergelijkt. Op basis van de real-time mapping van de omgeving worden vervolgens veilige afstanden berekend voor de robot waarbij ingegrepen wordt als iemand zich binnen die afstand bevindt. Daartoe wordt de FreeMove gekoppeld aan de robotsturing.

Het principe van de beveiliging is wat in ISO 15066 Speed & Separation Monitoring genoemd wordt - het principe dat ook bij collaborative robots toegepast wordt.

© Productivity.be, 18/11/2019, Foto: Veo Robotics


Feel free to share

Agenda

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

31/05 - 02/06: LogiMAT, Stuttgart (D)

08/06 - 09/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

21/06 - 24/06: METAV, Messe DŁsseldorf

21/06 - 24/06: Automatica, MŁnchen (D)

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)