PyroCHEM wil grondstoffen winnen uit plasticafval

In Nederland wordt een ambitieus project opgezet om tegen 2030 jaarlijks een miljoen ton plasticafval te verwerken tot nieuwe grondstoffen. De technologie die hierbij gebruikt zal worden, is pyrolyse: het verhitten van de afvalstroom in een zuurstofarme omgeving. De polymeren worden hierdoor gereduceerd tot bouwstenen die hergebruikt kunnen worden in de chemie.

Centraal in het PyroCHEM project staat Waste4ME, een bedrijf dat sinds 2010 actief is in pyrolyse. Aanvankelijk werd de technologie ingezet om afvalstromen om te zetten in gas dat dan als energiebron gebruikt kan worden. In een nieuwe fabriek die nu gebouwd gaat worden, ligt de focus op het bekomen van producten die als nieuwe grondstof in de chemie gebruikt kunnen worden.

De bedoeling is om afvalstromen te verwerken die niet in aanmerking komen voor klassieke recyclage – bijvoorbeeld plastics die te zeer vervuild zijn, maar ook producten die uit meerdere lagen bestaan zoals chips-zakjes. Dergelijke afvalstromen worden nu meestal verband of komen gewoon in de natuur terecht. In Europa wordt slechts een derde van alle plasticafval gerecycleerd. Via pyrolyse moet het mogelijk zijn om tot een veel hoger percentage van hergebruik te komen.

De plant die nu in Moerdijk gebouwd wordt, is een demonstratiefabriek met een capaciteit van 35 ton. Als het lukt om de technologie te perfectioneren willen de partners in het PyroCHEM project tegen 2030 jaarlijks een miljoen ton plastic chemisch recycleren.

© Productivity.be, 30/03/2022


Feel free to share

Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)