Het LISA-systeem van SPIE Belgium bewijst al meer dan 25 jaar zijn nut

SPIE Belgium heeft meer dan 25 jaar geleden LISA ontwikkeld, een systeem dat het laden van vrachtwagens automatiseert en optimaliseert. De belangrijkste troeven zijn een aanzienlijke tijdwinst voor de logistieke processen van de klant en een snel rendement op de investering, die op een paar jaar kan worden afgeschreven. Heel recentelijk, in juli 2019, haalde SPIE een nieuwe LISA-opdracht binnen in de chemiesector.

In 1993 ontwikkelde SPIE Belgium LISA (Logistic Information & Systems Automation), een uniek logistiek automatiseringsproces. Vandaag wordt het in een twintigtal vestigingen uit de chemie, de petrochemie en de kunstmeststoffensector gebruikt, waarvan elf in het buitenland.

LISA werkt op basis van een netwerk van meertalige aanraakschermen. Dankzij een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface kunnen voertuigen geautomatiseerd en sneller worden geladen. Via een badgesysteem kunnen de chauffeurs snel het gewichtsverschil meten tussen een leeg en een geladen voertuig op de weegbrug.

Deze oplossing wordt op maat ontwikkeld, naargelang wat de klant precies nodig heeft. LISA heeft tal van troeven. Ten eerste is de tijdwinst in de logistieke keten van de klant en voor de chauffeur aanzienlijk. De chauffeur kan zelfs ‘s nachts of buiten de piekuren laden. Bedrijven uit de petrochemische sector of andere productiebedrijven die hun logistiek willen optimaliseren, verdienen hun investering op enkele jaren tijd terug dankzij de efficiënte lading van de vrachtwagens, de besparing op logistiek personeel en het kleinere risico op fouten. Bovendien zijn de rapportagemogelijkheden onbeperkt: laadtijd, locatie van de vrachtwagens, registratie van chauffeurs, leeg wegen, wegen na laden enz.

Christian Deleener, Business Development Manager bij SPIE Belgium: “We zijn bijzonder tevreden dat we deze nieuwe opdracht binnenhaalden, waar we heel binnenkort aan de slag mee kunnen. LISA is een concept van SPIE Belgium. Wij werken de oplossing volledig op maat uit: voorstudie, uitwerking van gedetailleerde scenario’s (aankomst en parkeren van vrachtwagens, registratie van chauffeurs, verdelen van de badges, leeg wegen, laden, wegen, ophalen van de wegdocumenten, verlaten van de fabriek en communicatie met het ERP-systeem van de fabriek), ontwikkeling en configuratie van de software, testfasen en installatie.”

Nieuwsbericht van SPIE Belgium, 31/10/2019


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)