Bedrijfs- en Sectornieuws

ORA Machines en FANUC Benelux slaan handen in elkaar

FANUC - Met meer dan 30 jaar ervaring is FANUC de pionier in het bouwen van 100% elektrische spuitgietmachines, namelijk de ROBOSHOT. FANUC beschikt het over een maandelijkse productiecapaciteit van 400 ROBOSHOT-machines en wereldwijd zijn er meer dan 50.000 ROBOSHOT-machines geÔnstalleerd en actief in verschillende industrieŽn en toepassingen.


Op weg naar procesgeoriŽnteerde organisaties

Productivity.be - In de aanloop naar ABISS, de netwerkbeurs voor Digital Industry, publiceert Siemens de resultaten van een onderzoek naar de digitale maturiteit van producten en processen bij Belgische machinebouwers. Een interessant thema hierin is de evolutie naar procesgeoriŽnteerde organisaties die het mogelijk maakt om nieuwe services en businessmodellen te ontwikkelen.


Duaal leren schiet definitief uit de startblokken

essenscia - Op 1 september 2016 was de TSO-opleiding Chemische Procestechnieken een van de slechts zes studierichtingen die pionierden met duaal leren. Na drie jaar proefdraaien gaat duaal leren dit schooljaar definitief van start waarbij het keuzeaanbod intussen is aangegroeid tot zowat 80 studierichtingen. De chemiesector blijft een voortrekkersrol spelen en pleit voor een uitbreiding van deze praktijkgerichte onderwijsvorm naar het hoger onderwijs.


Groeiende vraag naar filamenten voor 3D printers

Productivity.be - Dat 3D printen alsmaar meer ingang vindt, blijkt onder meer uit de toenemende vraag naar verbruiksgoederen voor die dingen. Marktonderzoeksbureau Reports and Data verwacht dat de omzet in filamenten voor 3D printers jaarlijks met meer dan een kwart zal stijgen, tot bijna tien miljard dollar in 2026.


Prestigieuze EcoVadis Gold Level voor Toyota Material Handling Belgium

Toyota Material Handling Belgium NV - EcoVadis, de vooraanstaande organisatie die toezicht houdt op de duurzaamheid in wereldwijde toeleveringsketens, rekent Toyota Material Handling Belgium tot de 2% beste leveranciers ter wereld in zijn marktsegment, geŽvalueerd door EcoVadis in het afgelopen jaar. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze klanten is dat goed nieuws.


Explosieve groei cobot markt

Productivity.be - Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau ABI Research verwacht dat cobots tegen 2030 een derde van de markt voor industriŽle robots zullen inpalmen, wat goed zou zijn voor een omzet van 11 miljard dollar en overeen zou komen met een jaarlijkse groei van bijna 30%. Deze indrukwekkende cijfers vergen wel wat relativering, want allicht zal de definitie van cobots mee evolueren.


Sensor Beheer sluit zich aan bij Indutrade Benelux

Indutrade Benelux - Indutrade Benelux heeft de bedrijvengroep Sensor Beheer B.V. overgenomen. Hans Giezenberg, oprichter en voormalig eigenaar van Sensor Beheer en Robert Timmer, senior vice president Benelux bij Indutrade, tekenden hiervoor 24 juli jongstleden de overeenkomst. Giezenberg blijft na de transactie aan als algemeen directeur.


Het blijft 5 voor 12

Productivity.be - Er mag dan wel een zekere gewenning opgetreden zijn na al die horrorverhalen over stroomtekorten en afschakelplannen, maar het ergste is nog lang niet achter de rug Ė integendeel. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Elia over de doeltreffendheid en flexibiliteit van onze energievoorziening. Tegen 2025 is er een bijkomende capaciteit nodig van 3,9 GW, stelt de netbeheerder.


Nieuwste Belgische zonnewagen

Agoria - Negentien ingenieursstudenten van de KU Leuven hebben hun splinternieuwe zonnewagen voorgesteld. Op exact ťťn jaar tijd ontwierpen, produceerden en assembleerden ze de wagen die volledig aangedreven wordt door zonne-energie. Het is al hun achtste zonnewagen, die nog kleiner is dan haar voorganger. In oktober neemt het team deel aan het wereldkampioenschap voor zonnewagens in AustraliŽ waar ze mikken op de eerste plaats.


Zes verpakkingsengagementen

Fevia - Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, heeft verpakkingen2025.be gelanceerd - een website die de 6 verpakkingsengagementen van de sector richting 2025 samenvat. Met concrete voorbeelden tonen de sector en 9 individuele bedrijven hoe ons land Europees koploper wil blijven voor een duurzamer verpakkingsbeheer.


Sigma blikt terug op succesvol 2018

Productivity.be - De verkoop van heftrucks en magazijntrucks kende vorig jaar met 12.765 eenheden een absoluut record, al lijkt de markt zich na de forse groei in 2017 wel te stabiliseren. Opvallend cijfer in de resultaten die Sigma vorige week presenteerde is wel de daling in elektrische heftrucks ten gunste van machines met thermische motoren.


Hey Thatís Me: online profieltest die jongeren helpt bij hun studiekeuze

essenscia - Jongeren die op zoek zijn naar een studierichting in het technisch of hoger onderwijs maar nog niet goed weten waar ze goed in zijn of wat ze precies willen, kunnen voortaan terecht op Hey That's Me. Deze online profieltest helpt studiekiezers om twee vragen te beantwoorden: ĎWelke bedrijfsrol past bij mijn persoonlijkheid?í en ĎWelke studierichtingen zijn aangewezen voor de ontwikkeling van mijn talenten?í


AkzoNobel en het Rijksmuseum partners in live te volgen restauratie van Rembrandts Nachtwacht

Akzo Nobel - Een van de beroemdste meesterwerken ter wereld, De Nachtwacht, ondergaat binnenkort de meest innovatieve restauratie in de kunstgeschiedenis, dankzij een samenwerking tussen het Rijksmuseum en AkzoNobel. ĎOperatie Nachtwachtí, een spectaculaire combinatie van oud en nieuw, onderzoekt en restaureert met behulp van baanbrekende instrumenten Rembrandts 377 jaar oude schilderij. En dat terwijl de wereld toekijkt en betrokken wordt.


Belgische chemiesector steunt Europees actieplan om veiligheidsinformatie over chemische stoffen verder te verbeteren

essenscia - De Belgische chemiesector zet mee de schouders onder het actieplan van de Europese chemiefederatie Cefic om bedrijven te helpen de informatie in hun REACH-dossiers te checken en waar nodig te optimaliseren. De REACH-wetgeving (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of CHemicals) verplicht ondernemingen om aan te tonen dat het gebruik van de chemische stoffen die ze in Europa produceren of invoeren veilig is voor mens en milieu.


IO.Energy: 8 proefprojecten voor het energiesysteem van de toekomst

Elia - Een 60-tal bedrijven, overheidsorganisaties en academische instellingen hebben de voorbije maanden samen nieuwe ideeŽn en hypothesen uitgewerkt om de verbruiker een centrale rol te geven in het energielandschap van morgen. Het project kadert binnen IO.Energy, een gezamenlijk project van de Belgische netbeheerders Elia, Fluvius, ORES, RESA en Sibelga.


2 op de 3 Belgische productbouwers vinden het moeilijk om slimme producten te ontwikkelen

Sirris - De ontwikkeling van slimme producten verloopt langzaam in BelgiŽ. Maar liefst 63% van de bedrijven worstelen om de juiste keuze te maken bij het ontwikkelen van slimme producten. Dat blijkt uit cijfers van kenniscentrum Sirris, dat Belgische bedrijven helpt om technologisch te innoveren. Bedrijven kloppen daarom aan bij het kenniscentrum. Sirris neemt in 2019 nog twintig nieuwe experts in dienst om de toenemende vraag te kunnen beantwoorden.


Niko reduceert restafval met ruim 40% op 10 jaar tijd

Niko - Niko, Belgisch marktleider in de productie van elektrisch installatiemateriaal en huisautomatisering, heeft opnieuw het Milieucharter van Voka Oost-Vlaanderen ontvangen. Dankzij een doorgedreven duurzaamheidsbeleid kon het familiebedrijf uit Sint-Niklaas onder andere zijn energie- en waterverbruik en zijn restafval aanzienlijk reduceren.


Jimmy Vleminx is beste heftruckchauffeur van BelgiŽ

Motrac Handling & Cleaning - Vorige zaterdag organiseerde Motrac Handling & Cleaning voor de negende maal de Belgian LindeCup, het jaarlijks kampioenschap heftruckrijden. Zowat 40 gepassioneerde heftruckchauffeurs, allen actief in Belgische kmoís en grote bedrijven, demonstreerden er tijdens praktische kwalificatierondes hun vakkennis en vaardigheden met de heftruck- en reachtruckmodellen van Linde.


Belgische techbedrijven Bagaar en Option samen in Internet of Things

Bagaar - Het Internet of Things agency Bagaar en het technologiebedrijf Option, slaan de handen in elkaar. Dat kondigen beide organisaties vandaag aan op de IoT Convention in Mechelen. Bagaar zal de communicatietechnologie van Option inzetten om technische installaties van bedrijven te koppelen met het industriŽle internet. Zo kunnen industriebedrijven analoge en digitale industriŽle machines slim automatiseren, industry 4.0 in vaktermen.


RoboJob voor de derde keer naar EMO

RoboJob - RoboJob trekt weer naar Hannover. Daar neemt het in september al voor de derde keer deel aan de EMO-beurs, ís werelds grootste beurs in de maakindustrie. RoboJob belooft ook voor deze deelname weer alle registers open te trekken.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen