Productivity in Logistics

Ostend Dronehub: kenniscentrum voor professionele drones

Haven Oostende - De professionele toepassingen van drones zijn verrassend veelzijdig. Om de potentiŽle economische impact ten volle te benutten richten zes partners op 8 november Ostend Dronehub op. Ostend Dronehub profileert zich internationaal en koppelt bedrijven die dronediensten aanbieden aan bedrijven die dronediensten nodig hebben.


Het LISA-systeem van SPIE Belgium bewijst al meer dan 25 jaar zijn nut

SPIE Belgium - SPIE Belgium heeft meer dan 25 jaar geleden LISA ontwikkeld, een systeem dat het laden van vrachtwagens automatiseert en optimaliseert. De belangrijkste troeven zijn een aanzienlijke tijdwinst voor de logistieke processen van de klant en een snel rendement op de investering, die op een paar jaar kan worden afgeschreven. Heel recentelijk, in juli 2019, haalde SPIE een nieuwe LISA-opdracht binnen in de chemiesector.


Brein controleert exoskelet

Productivity.be - Wetenschappers aan het biomedisch onderzoekscentrum Clinatec in Grenoble zijn er in geslaagd om een exoskelet te bedienen via impulsen uit de hersenen van de drager van het toestel. Het onderzoek, wat weliswaar nog in een pril stadium staat, biedt boeiende perspectieven, niet alleen voor mensen met een handicap, maar ook voor een eventuele doorbraak van actieve exoskeletten.


Doorbraak in automatisering magazijnen

Siemens - In een magazijn worden automatische kranen aangestuurd door specifieke software, terwijl de voorraden en goederenstromen beheerd worden met andere software. Het koppelen van beide is een bijzonder moeilijke uitdaging omdat men niet zomaar kan experimenteren in een magazijn. Quinaptis, Siemens en de Thomas More Hogeschool in Geel vonden een baanbrekende oplossing door de communicatie te testen in een miniatuurmagazijn ťn in een virtuele omgeving.


Exoskelet geeft operatoren 5kg extra kracht

Productivity.be - Autofabrikant Hyundai heeft vorige week een exoskelet voorgesteld dat operatoren die in assemblage boven hun hoofd moeten werken, ondersteunt en 5kg extra kracht geeft. Het bedrijf beweert grote vooruitgang te hebben geboekt in wat men draagbare robots noemt, omdat het toestel lichter is en meer scharnierpunten heeft dan de oplossingen die tot nu toe beschikbaar waren.


Lachen met de blockchain

Productivity.be - Om alle hype rond de blockchain wat te relativeren hebben enkele snoodaards op GitHub een Chrome extentie ontwikkeld die het woord ďblockchainĒ systematisch vervangt door ďmultiple copies of a giant excel spreadsheetĒ. Het is bedoeld als grap uiteraard, maar zoals het een goede grap betaamt zit er ook een grond van waarheid in. Een inconvenient truth zelfs voor hen die de blockchain technologie te pas en te onpas promoten.


Hardiman: ís werelds eerste exoskelet

Productivity.be - In de samenwerking tussen mens en machine is er geen technologie die meer tot de verbeelding spreekt dan die van de actieve exoskeletten. Die zouden in staat moeten zijn om de mens meer kracht en uithoudingsvermogen te geven. De eerste poging om een dergelijke machine te bouwen wordt toegeschreven aan General Electric dat in 1965 Hardiman tot leven bracht.


Truck zonder chauffeur

Productivity.be - In de wereld van autonome voertuigen zijn er bijna dagelijks primeurs en mijlpalen te melden, maar deze is toch wel erg opvallend. In Zweden zet logistiek dienstverlener DB Schenker sinds kort voor het eerst een truck zonder chauffeur in voor een pendeldienst over de openbare weg.


Robotpakken in de logistiek voorlopig nog toekomstmuziek

VIL - Exoskeletons of robotpakken geven het menselijk lichaam meer kracht en uithoudingsvermogen. VIL testte de mogelijke toepassingen van deze robotpakken in de logistieke sector. Vandaag blijkt de technologie nog onvoldoende matuur om in te zetten voor logistieke manuele taken in warehouses maar door de constante ontwikkelingen is er wel potentieel.


Compacte gewichtheffer

Crown Handling - Crown introduceert een nieuwe compacte, wendbare dubbele stapelaar: de DS 3040. Deze goed manoeuvreerbare en toch krachtige nieuwe heftruck vormt een aanvulling op de populaire DT-serie dubbele stapelaars van Crown. Met een hefvermogen van maximaal twee ton en hefhoogten tot 2300 millimeter is de nieuwe meeloopstapelaar in de eerste plaats ontworpen voor gebruik in krappe winkel- of magazijnomgevingen.


Gartner voorspelt ďBlockchain FatigueĒ

Productivity.be - Naar aanleiding van de Gartner Supply Chain Executive Conferences die deze en volgende maand plaatsvinden in Arizona en Barcelona doet het wereldvermaarde adviesbureau een gedurfde uitspraak over een van de grootste hypes van het moment: tegen 2023 verwacht Gartner dat 90% van de initiatieven rond blockchain in de supply chain aan ďBlockchain FatigueĒ zullen lijden.


Onhandige struisvogel

Productivity.be - Op het eerste zicht heeft hij misschien wat van een onhandige struisvogel maar achter dat nare beeld gaat een performante robot schuil die voldoende flexibel zou kunnen zijn om autonoom een hele reeks taken in een warehouse voor zijn rekening te nemen. Ziehier Handle Ė de nieuwste telg in de uitgebreide robotfamilie van Boston Dynamics.


Neoception Asset Tracker

Pepperl+Fuchs - De Neoception Asset Tracker biedt monitoring van uw productieproces in de cloud. RFID lezers uit het IDENTControl System van Pepperl+Fuchs gebruiken tags om assets te identificeren, waarop de specifieke informatie van het object via een gateway naar de Neoception Cloud gestuurd wordt. Deze data kan altijd geraadpleegd worden. Zo wordt een gedetailleerd overzicht over het productieproces behouden, waardoor plannen makkelijker wordt.


Strategische investering in DroneBase

FLIR Systems - FLIR Systems en DroneBase hebben vandaag aangekondigd dat FLIR een strategische investering heeft gedaan in DroneBase, een internationaal dronebedrijf dat ondernemingen toegang geeft tot een van de grootste Unmanned Aerial Surveillance (UAS)-pilotennetwerken ter wereld. FLIR wordt de exclusieve leverancier van oplossingen met warmtebeeldtechnologie en de officiŽle leverancier van trainingen in warmtebeeldtechnologie voor kleine UAS.


Vier ogen zien meer dan twee

Productivity.be - Bosch brengt zijn camerasysteem voor autoís naar de wereld van heftrucks om operatoren een 360į zicht te geven op wat er gebeurt rond hun machine. Dat moet het mogelijk maken om veiliger en efficiŽnter te werken in de dynamische omgevingen die kenmerkend zijn voor logistieke operaties.


EfficiŽnte palletpatronen creŽren

FANUC - Of u nu dozen, zakken of kratten moet palletiseren, de criteria voor het stapelen blijven dezelfde: afmetingen van de verpakking, aantal stapellagen, met of zonder tussenvelÖ. Een hele puzzel om het meest efficiŽnte palletpatroon te vinden. Zeker wanneer een van deze criteria vaak kan wijzigen. Met FANUC PalletPro genereert u met enkele klikken het meest efficiŽnte palletpatroon.


Reflex WMS for Factory, een oplossing voor de logistieke aansturing van fabrieken

Hardis Group - Met Reflex WMS for Factory heeft Hardis Group een oplossing voor industriŽle vestigingen: de software kan logistieke stromen voor en na de productie in realtime aansturen en maatwerkproducten en -verpakkingen eenvoudiger beheren.


PackMyRide: volautomatisch laden van pakketten in een bezorgvoertuig

Dematic - Dematic presenteert zijn PackMyRide automatiseringssysteem. Het zorgt als eerste ter wereld voor het volledig geautomatiseerd laden van pakketten in bezorgvoertuigen. Hiermee onderstreept Dematic zijn voortrekkersrol en bewijst het opnieuw zijn innovatieve kracht. Momenteel wordt PackMyRide gebruikt in een proefproject in een van de nieuwste distributiecentra van projectpartner DPD.


Zwevend doorheen de productie

Productivity.be - Met de XPlanar presenteerde Beckhoff Automation op Indumation een revolutionair material handling systeem met zwevende tegels die snelheden tot 4 m/s halen. Het systeem biedt een ongekende flexibiliteit en is door zijn opzet niet alleen slijtagevrij maar ook bijzonder geschikt voor toepassingen met strenge hygiŽnische eisen. En vooral: het ziet er ongemeen futuristisch uit.


Linde Roadster nu ook beschikbaar met brandstofcelaandrijving

Motrac Handling & Cleaning - Het blijft een van de belangrijkste vragen in de wereld van de goederenverwerking: welk type truckaandrijving past het beste bij mijn specifieke toepassing? Het antwoord op deze vraag hangt steeds af van de omstandigheden ter plekke, maar alsmaar vaker wordt gekozen voor de duurzame brandstofceltechnologie.Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen