Missing links in de fabriek van de toekomst

Productivity.be - Nieuwe technologieën openen voorlopig nog onbekende marktkansen. Dat was de algemene boodschap op de jaarlijkse internationale persconferentie van Festo, die begin deze maand plaats had in Delft. In het overzicht van actuele trends in het kader van Industrie 4.0 definieerde Festo twee missing links in de evolutie naar de flexibele fabriek van de toekomst: artificiële intelligentie en product handling.


Outdoor laser scanner

Productivity.be - Op de SPS IPC Drives heeft SICK met de outdoorScan3 een nieuwe veiligheidslaserscanner voorgesteld die gecertificeerd is om buiten ingezet te kunnen worden in praktisch alle weersomstandigheden. Dat opent een hele reeks mogelijkheden voor automatisering in logistiek, landbouw, enz. Een van de toepassingen is het verhogen van de autonomie van AGV’s.


5G – een ware revolutie in wireless

Productivity.be - 5G gaat over veel meer dan een volgende stap in het verhogen van de bandbreedte voor mobiel dataverkeer. Met een architectuur gericht op services betekent het een ware revolutie die de manier waarop we gebruikmaken van mobiele netwerken definitief zal veranderen – ook in de industrie.


OPC UA daalt via TSN af naar het veldniveau

Productivity.be - De OPC Foundation kondigde op de SPS beurs trots aan dat de lijst van bedrijven die meestappen in “OPC UA including TSN down to field level” leest als een “Who’s Who” van de belangrijkste leveranciers in industriële automatisering. Daarmee wordt nog maar eens de rol van OPC UA bevestigd als een van de belangrijkste communicatiestandaarden in de industrie, en de organisatie wil die rol nog verder doen toenemen.


Asset Administration Shell (AAS)

Productivity.be - In het Internet of Things moeten dingen niet alleen met elkaar kunnen communiceren – ze moeten uiteraard ook wat te vertellen hebben. Dat klinkt als een grapje, maar voor het Duitse Platform Industrie 4.0 is het komen tot een zinvolle communicatie tussen de dingen een van de grootste uitdagingen. Het brein dat van ieder ding straks een Industrie 4.0 component moet maken, heet de Asset Administration Shell.


Robots as a service

Productivity.be - Google – u weet wel, het bedrijf dat nogal eens de gewoonte heeft dingen groots aan te pakken – werkt aan een besturingssysteem voor robots. Vanaf volgend jaar kunnen integratoren aan de slag met Cloud Robotics – een open platform dat alle tools wil bieden die nodig zijn om robots autonoom te laten navigeren.


Nieuwe Industrie 4.0 labo’s in Leuven

Sirris - Sirris en Flanders Make hebben hun gloednieuwe kantoren en onderzoeksinfrastructuur in het Wetenschapspark van Leuven geopend, in aanwezigheid van Vlaams Innovatieminister Philippe Muyters. Hiermee zullen ze de industrie in Vlaanderen nog beter ondersteunen bij de innovatie en de digitale transformatie die nodig is om mee op de trein te springen van Industrie 4.0, de vierde industriële revolutie die nu volop plaatsvindt.


Bye bye barcode laser?

Productivity.be - Mede door de verdere rollout van Industrie 4.0 wordt verwacht dat de markt voor barcode scanners de komende jaren flink zal toenemen. Toch zou de verkoop van barcode laser scanners in de komende vier jaar met 5% dalen. Kaper op de kust zijn imaging scanners die visietechnologie gebruiken om barcodes te detecteren en te interpreteren.


Zes types ASRS

Productivity.be - Geautomatiseerde magazijnen vinden de laatste jaren steeds meer ingang, niet alleen in distributie en andere fulfillment centers, maar ook in de productielogistiek. In dit artikel bekijken we de zes meest voorkomende types van Automated Storage and Retrieval Systems (ASRS).


BMW print miljoenste auto-onderdeel

Productivity.be - De BMW Group heeft deze maand in haar Additive Manufacturing Center in München de kaap van 1 miljoen geprinte onderdelen overschreden. De geleidingsrail voor het raam van de i8 Roadster toont wat 3D printen vermag: het traject van design van de component tot serieproductie nam slechts vijf dagen in beslag.


Elke druppel telt

Productivity.be - Endress+Hauser noemt hem de lightweight champion – de nieuwe Coriolis debietmeter die ontwikkeld werd voor het meten van zeer kleine debieten. Dankzij een innovatief design slaagt de Proline Promass A erin om debieten tot slechts 8 g/min te meten met een nauwkeurigheid van 0,1%. Mogelijke toepassingen zijn het meten van additieven in voeding en actieve bestanddelen in medicijnen.


Namur wil plug & play Ethernet voor instrumentatie

Productivity.be - Ethernet in the field. Er wordt al jaren over gesproken maar in de praktijk blijft het aantal implementaties relatief beperkt. Namur heeft met NE 168 nu een aanbeveling gepubliceerd waarin de gebruikers aangeven waaraan een systeem voor field level Ethernet moet voldoen.


3D printer op de werf

Productivity.be - Autodesk heeft op zijn jaarlijks University event in Las Vegas een container getoond met 3D printer die op bouwwerven gebruikt kan worden om constructiematerialen in metaal op maat te maken. De printer maakt gebruik van twee lasrobots van Panasonic. Voor de realisatie werd een beroep gedaan op Valk Welding.


Reference Architecture for Industrie 4.0 (RAMI 4.0)

Productivity.be - Industrie 4.0 is een verhaal met zoveel aspecten dat het vaak moeilijk is om het overzicht te bewaren. Dat is niet alleen een academisch probleem voor de organisaties die Industrie 4.0 willen vormgeven, het stelt bedrijven ook voor uitdagingen wanneer ze bepaalde aspecten ervan willen implementeren. De Reference Architecture for Industrie 4.0 (RAMI 4.0) biedt hierbij een leidraad.


ZF zet drones in voor bevoorrading workshops

Productivity.be - Toeleverancier aan de automobielindustrie ZF heeft als eerste bedrijf in Duitsland officiële toestemming om boven haar fabrieksterrein drones in te zetten voor logistieke toepassingen. De autonoom vliegende toestellen worden gebruikt om vanuit een centraal magazijn verschillende workshops te bevoorraden met wisselstukken.


Eerste field testen voor Open Process Automation

Productivity.be - Open Process Automation – het initiatief van ExxonMobil om een open DCS te ontwikkelen – wordt intussen gedragen door meer dan 80 leveranciers en eindgebruikers. Na de succesvolle afronding van een proof-of-concept project eerder dit jaar worden de eerste reële field testen op zeven procesinstallaties voorbereid. Die zouden in 2020 operationeel moeten zijn.


Collaborative robots

Productivity.be - De term collaborative robots wordt gebruikt voor robots die gemaakt zijn om zonder fysieke afscherming te kunnen samenwerken met mensen. De vormgeving en sturing zijn aangepast om de impact bij een botsing te beperken. Bovendien bevatten ze systemen om aanraking te detecteren zodat ze daar gepast op kunnen reageren. (updated)


FDT IIoT Server (FITS)

Productivity.be - De FDT Group heeft de publicatie van de specificaties voor FITS, wat staat voor FDT IIoT Server, uitgesteld tot de tweede helft van 2019. Aanleiding is de beslissing om het systeem platformonafhankelijk te maken. FITS brengt de FDT-technologie naar het Industrial Internet of Things zodat mobiele devices, apps en de cloud toegang krijgen tot de zogenaamde Device Type Managers. (updated)


Afscheid van de Big K

Productivity.be - De kans dat u en ik er bij de weight watchers straks ons voordeel mee gaan doen is gering, maar voor wetenschappers is het een belangrijk event: nu vrijdag zal de General Conference on Weights and Measures stemmen over nieuwe definities van eenheden, met als meest markante onderdeel het afscheid van de Big K – het blokje metaal dat de kilo definieert.


M+O sensoren: een nieuwe wereld in de procesindustrie

Productivity.be - Met de digitalisering wordt in procesautomatisering een nieuwe laag ontwikkeld boven de procescontrole, met monitoring en optimalisering als belangrijkste doelstellingen. Die laag krijgt ook steeds meer eigen sensoren – een nieuwe wereld in de procesindustrie waarvoor vandaag nog geen normen en regels bestaan.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

Agenda

AgriFoodTech, Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch, 12-13/12/18
Indumation, Kortrijk Xpo, 6-8/2/19
RapidPro, Koningshof Veldhoven, 13-14/3/19
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen