AM Integrated Factory

Sirris heeft in haar machinehal in Diepenbeek een pilootlijn gebouwd waarin additive manufacturing geïntegreerd wordt in een productielijn die verder nog andere hoogwaardige productietechnieken omvat zoals hogeprecisiefrezen. Een dergelijke integratie moet het mogelijk maken om 3D-printen verder ingang te doen vinden als volwaardige productietechnologie.

Additive Manufacturing (AM) mag dan wel in opmars zijn, de meeste toepassingen situeren zich vandaag nog steeds in de productie van prototypes, eenmalige wisselstukken en niche applicaties zoals in het medische domein. Het is doorgaans een stand-alone productieproces dat op een eerder ambachtelijke manier behandeld en beheerd wordt.

Om 3D printen te laten evolueren tot een volwaardige industriële productietechnologie zal een verdere integratie nodig zijn met andere productietechnieken, automatiseringssystemen en beheerssoftware. Sirris brengt al haar knowhow in deze aspecten samen in de AM Integrated Factory – een pilootlijn waarin deze integratie verder uitgebouwd kan worden.

De pilootlijn omvat de AM-technologie Powderbed Laser Beam Melting (Concept Laser M2), een vijfassig hogeprecisiefreesmachine (Fehlmann Versa P825) en een machine voor oppervlaktefunctionaliseren met een femtosecondelaser (Lasea).

First-time-right

De integratie van productietechnologieën is essentieel om tot een efficiënt, flexibel productieproces te komen, meent men bij Sirris. Maar er is meer, want een dergelijke geavanceerde productielijn met geïntegreerde additive manufacturing leent zich voornamelijk tot de productie van hoogwaardige componenten die eenmalig of in kleine reeksen geproduceerd worden. Om dit op een kostenefficiënte manier te doen moet men stukken van de eerste keer juist kunnen maken. In het pilootproject zal dan ook veel aandacht gaan naar technologieën en concepten die het First-time-right principe mogelijk moeten maken.

De pilootlijn werd gebouwd in het kader van het EFRO-project “Integratie van 3D metaalprinten”. Op 14 november wordt de lijn voorgesteld aan het grote publiek.

Laser Beam Melting

Powderbed Laser Beam Melting is een technologie in additive manufacturing die voornamelijk gebruikt wordt voor de productie van metalen onderdelen. Net als bij stereolithografie en tal van andere additive manufacturing technologieën wordt een onderdeel opgebouwd uit laagjes.

Bij LBM – of Selective Laser Melting (SLM) – wordt telkens een nieuwe laagje (metaal)poeder aangebracht waarbij een laser het poeder smelt op de plaatsen waar het product gevormd moet worden.

Het proces doet sterk denken aan bij SLS maar bij die techniek wordt het poeder niet volledig gesmolten.

Om een goede, homogene materiaalstructuur te bekomen wordt LBM toegepast in een afgesloten ruimte met een inerte atmosfeer (stikstof or argon).

© Productivity.be, 02/10/2017, Tekst: Erwin Vanvuchelen


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)