De cloud luistert mee


Operatoren hebben een belangrijke rol in predictief onderhoud, want vaak hebben zij, nog voor een machine een foutmelding geeft, al gehoord dat er iets niet in orde is. De Israëlische start-up 3DSignals heeft een systeem ontwikkeld om die vaardigheid aan te leren aan een neuraal netwerk.

Om de status van machines te monitoren doet de oplossing van 3DSignals wat een ervaren operator doet: luisteren. Het bedrijf maakt gebruik van ultrasoon microfoons die in de buurt van machines geplaatst worden om het geluid dat een machine produceert te analyseren. Een versleten tool of lager, het ontstaan van speling… - het zijn allemaal zaken die een ervaren operator vrij snel zal opmerken.

Het gebruik van ultrasoon sensoren in predictief onderhoud is op zich niet nieuw. Er zijn heel wat toestellen op de markt die gebruikt kunnen worden om veranderingen in het spectrum te detecteren.

3DSignals gaat echter een stap verder door ook de analyse van het spectrum te automatiseren. Het bedrijf gebruikt een module die de meetresultaten doorstuurt naar een neuraal netwerk in de cloud. Dat systeem krijgt ook input van operatoren over storingen, zodat het neuraal netwerk gaandeweg verbanden kan leggen tussen specifieke wijzigingen in het spectrum en bepaalde storingen. Dat moet het in staat stellen om alarmen te genereren wanneer het merkt dat er een nieuwe storing staat aan te komen.

De oplossing van 3DSignals is een innovatief voorbeeld van de voordelen die artificiële intelligentie kan bieden in de industrie. Het probleem met dergelijke analyses is immers dat er vele nuanceverschillen mogelijk zijn in de wijzigingen die storingen veroorzaken in het spectrum van het geluid. Dergelijke nuanceverschillen zijn moeilijk te vatten in deterministische algoritmes, wat het een ideale toepassing maakt voor een neuraal netwerk.

Wat 3DSignals bovendien beoogt is dat het systeem ook kan leren van andere toepassingen. Zo zou ook een storing die zich nooit eerder heeft voorgedaan op een machine gedetecteerd kunnen worden wanneer een nieuw soort wijziging in het spectrum doet denken aan een bepaalde storing die het eerder al geleerd heeft in andere toepassingen.

© Productivity.be, 16/06/2017, Tekst: Erwin Vanvuchelen


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement

The All Electric Society Arena points the way to a carbon-neutral industrial society

Machine manufacturers showcasing security solutions for digital grinding processes at GrindingHub

New Level and Flow Controller Reduces Complexity in Water and Wastewater Applications


Agenda

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)