Hydrostatische niveaumeting

Bij hydrostatische niveaumeting wordt het niveau in een opslagtank bepaald aan de hand van de hoeveelheid product die zich in de tank bevindt. Typische methodes zijn het wegen, het meten van verschildruk en het meten van de kracht op een ondergedompeld lichaam (Archimedes).

Een onvermijdelijke bedenking is uiteraard dat hydrostatische niveaumeting niet echt het niveau in een tank meet. Het niveau wordt immers bepaald door het volume dat een product inneemt en niet de massa. De dichtheid van een product – de relatie tussen massa en volume – is in meer of mindere mate afhankelijk van de temperatuur.

Voor sommige toepassingen is dat geen probleem, meer bepaald wanneer men er effectief op uit is om de hoeveelheid product te meten. In andere toepassingen is een omrekening nodig waarbij dus ook de temperatuur in de tank in rekening gebracht moet worden.

Eenvoudig gesteld: onderstaande methodes voor niveaumeting worden dus beïnvloed door de densiteit van het fluïdum.

Rekstrookjes

De eenvoudigste methode om de hoeveelheid product in een tank te bepalen, is het wegen. De tank wordt daartoe geplaatst op zogenaamde load cells. Dat zijn componenten die met behulp van rekstrookjes meten hoeveel kracht erop uitgeoefend wordt. Rekstrookjes zijn dan weer componenten waarvan de elektrische weerstand varieert met de vervorming, die op zijn beurt bepaald wordt door de kracht die er op uitgeoefend wordt. Door de weerstand over de rekstrookjes te meten kan dus het gewicht bepaald worden dat op de load cells drukt.

Meten van verschildruk

Een veel gebruikte techniek in niveaumeting is het meten van het verschil in druk boven in de tank en aan de onderkant. Dat drukverschil is de hydrostatische druk afkomstig van het fluïdum in de tank. Een voordeel van het meten van verschildruk is dat de meting niet beïnvloed wordt door de statische druk boven het fluïdum, zodat de techniek dus ook bij drukvaten gebruikt kan worden.

Archimedes

Een andere hydrostatische niveaumeting maakt gebruik van een verdringer die in een tank geplaatst wordt, bevestigd aan de bovenkant zodanig dat die de bodem niet raakt. De verdringer wordt opgehangen aan een toestel dat de kracht kan meten. De verdringer wordt zo gekozen dat zijn soortelijk gewicht groter is dan dat van het fluïdum, zodanig dat die niet gaat drijven wanneer de tank gevuld wordt. Het Archimedes principe maakt echter wel dat de verdringer dan een opwaartse kracht zal ondervinden. Door die te meten, kan de hoeveelheid product bepaald worden die zich in de tank bevindt.

Bubbler

Een laatste methode om de hydrostatische druk in een tank te meten, gebruikt een zogenaamde bubbler. Via een buisje dat uitgeeft onder in de tank wordt getracht om bellen doorheen het fluïdum te blazen. Wanneer lucht of een inert gas wordt aangesloten op het buisje en men de druk opvoert, zal vanaf een zeker punt de hydrostatische druk onder in de tank overwonnen worden en lukt het om bellen te blazen. Aan de hand van de druk op dat punt kan men de hoeveelheid fluïdum bepalen die zich in de tank bevindt.

© Productivity.be


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement

The All Electric Society Arena points the way to a carbon-neutral industrial society

Machine manufacturers showcasing security solutions for digital grinding processes at GrindingHub

New Level and Flow Controller Reduces Complexity in Water and Wastewater Applications


Agenda

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)